İçeriğe geç

Isparta Nın Genel Özellikleri Nelerdir

Isparta’nın özellikleri nelerdir?

Isparta ili, ülkemizin Akdeniz bölgesinin göller bölgesinde yer almaktadır. İlimizin yüzölçümü 8.933 km2 olup, deniz seviyesinden yüksekliği 1,5 km’dir.

Isparta neyi ile ünlüdür?

Şehir, yöresel el dokuması halıları ve gül yetiştiriciliği ile tanınıyor.

Isparta denince akla ne gelir?

Isparta dediğimizde çoğumuzun aklına güller ve el dokuması halılar gelir. Ayrıca eski Türk Başbakanı ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketi olarak da bilinir. Selver Doğan ve 760 kişi daha bunu beğendi. Eğirdir Elmalı, gecekonduların olmadığı en iyi planlanmış, en modern ve en güzel şehir.

Isparta’nın kültürel ögesi nedir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda “Âşıklık Geleneği, Nevruz, Semah, Tören Keşkeği Geleneği (Aşure Günü)” unsurlarının somut olmayan kültürel miras unsurları arasına dâhil edilmesiyle Isparta, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne alındı.

Isparta’nın doğal güzellikleri nelerdir?

Isparta gezinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır: Dedegöl Dağı, Melik Yaylası, Gölcük Tabiat Parkı, Kızıldağ Milli Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı, Pınargözü Mağarası, Yazılı Kanyon Milli Parkı ve Zindan Mağarası.

Isparta nasıl bir şehir?

Ilıman iklimi, boğucu sıcaktan ve dondurucu soğuktan uzak olmasıyla tercih edilen bir şehirdir. Isparta Türkiye’nin ve dünyanın gül şehridir: Isparta, Türkiye’de ve hatta dünyada gül ve gül ürünlerinin en önemli pazarıdır. Isparta, öğrencilere gül ve kozmetik alanında önemli kariyer fırsatları sunan bir şehirdir.

Isparta hangi ilden ayrıldı?

Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki ismi Hamidabad’dır. Bu statüsü 1854 tarihli fermanla devam ettirilmiştir.

Isparta öğrenci şehri mi?

Isparta, “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” sıralamasında 192 üniversite arasında 80 puanla 21. sırada yer alarak memnuniyet düzeyi yüksek iller arasında yer aldı.

Isparta’nın tarihi yerleri nelerdir?

Uluborlu Kalesi, Alaaddin Camii, Bahçe Abdurrahim Camii, Bülbül Alemdar Camii, Sallanan Minare, Cirimbolu Köprüsü, Arslanlı Çeşmesi, Yekpare Mermer Güneş Saati, Hanlar, Hamamlar ve Çeşmeler. Birçok antik kentten daha fazla keşfedilmemiş, el değmemiş şaheserlerin diyarıdır.

Isparta’nın anlamı nedir?

Baris isminin Sanskritçe “su” anlamına gelen “Vari” kelimesiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu ismin önüne “Is” zarf edatı eklenerek Isparita biçimini aldığı ve Galatça’da “Isparta” olarak adlandırıldığı belirtilmektedir.

Isparta iklimi nasıl?

Isparta ili, Akdeniz iklimi ile Orta Anadolu’da hakim olan karasal iklim arasındaki geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle, her iki iklim özelliği de il sınırları içerisinde gözlemlenebilir. Şehrimiz, serin kışları ve sıcak yazları olan yarı kurak, düşük nemli bir iklime sahiptir.

Isparta’nın neyi meşhur hediyelik?

Gül bahçeleriyle dolu Isparta’ya geldiğinizde gül yağı ve gül suyu mutlaka almanız gereken olmazsa olmazlar arasındadır. Aynı şekilde power reçeli ve gül lokumu gibi birçok ürün de Isparta’dan hediyelik olarak alabileceğiniz şeyler arasındadır.

Isparta neyi ile ünlü?

Isparta’ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetler şunlardır: yufka, bakla boranı, banak, şalgam aşısı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, hoplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı. Isparta güller şehri olduğu için burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumunu da denemelisiniz.

Isparta’da ne yenir?

Fırın Kebabı Isparta’nın en meşhur yemeği hangisidir sorusunun cevabı şüphesiz fırın kebabıdır. … Banak. Banak, Isparta’nın Uluborlu ilçesine özgü coğrafi olarak belirlenmiş bir lezzettir. … 3. Sazan Dolması … Yufka Ekmeği. … Yalvaç Güllacı … Dirgit. … 7. Şalgam Aşı … 8. Tatar MantısıDiğer öğeler…

Isparta yemekleri nelerdir?

Isparta’nın meşhur yemekleri: Çömlek kebabı, Tandır kebabı, Banak, Bakla borani, Şalgam aşısı, Fırın kebabı, Sazan dolması, Tatar mantısı, Diğer ürünler…

Isparta’da neler yetişir?

Isparta ili tarım alanlarında üretilen başlıca tarım ürünleri; tahıllar (buğday, arpa, çavdar, mısır, darı, mahlut), meyveler (elma, kiraz, armut, muşmula, iğde, kızılcık, vişne, şeftali, erik, ayva, kayısı, üzüm, dut, badem ve ceviz), sebzeler (enginar, kabak, bamya, fasulye, patates, …

Isparta’nın eski adı nedir?

Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.

Isparta’nın tarihi yerleri nelerdir?

Uluborlu Kalesi, Alaaddin Camii, Bahçe Abdurrahim Camii, Bülbül Alemdar Camii, Sallanan Minare, Cirimbolu Köprüsü, Arslanlı Çeşmesi, Yekpare Mermer Güneş Saati, Hanlar, Hamamlar ve Çeşmeler. Birçok antik kentten daha fazla keşfedilmemiş, el değmemiş şaheserlerin diyarıdır.

Isparta’nın neyi meşhur çiçek?

Zamanla Isparta’da gül kültürü genişledi ve gelişti. Avrupa pazarına girmek için İsmail Efendi fuarlara katıldı ve Isparta gül yağını tanıttı. Bu mücadelelerle dolu bir hayat 1840’ta başladı ve tam gül mevsimi sırasında, Mayıs 1915’te Isparta’daki evinde vefat etti.

Kaynak: shinetsu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir