İçeriğe geç

Diğer Kamu Görevlileri Kimlerdir

4483 sayılı kanuna göre diğer kamu görevlileri kimlerdir?

4483 sayılı Kanun kapsamında, kovuşturmalarını yapmak için özel izne ihtiyaç duyan hâkim ve savcılar hariç olmak üzere tüm kamu görevlileri için soruşturma izni alınması zorunludur. Kamu faaliyeti yürütmekle görevli kişilere kamu görevlisi denir.

Kamu görevlileri kimleri kapsıyor?

Buna göre, 4688 sayılı Kanuna göre memur; 4688 sayılı Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında çalışan, ancak memur statüsü dışında çalışan kamu görevlilerini ifade eder.

Kamu görevlisi ve memur aynı şey mi?

Benzer ve kafa karıştırıcı kavramlar Türkiye’de memur olarak tanınmanın tek ölçütü 657 sayılı Kanuna tabi olmaktır. Bu nedenle bu kanunun kapsamına girmeyenler memur değil, kamu personeli veya memurdur. Seçilmiş kişiler memur değildir. Kamu hizmetinde memurdur.

Kamu görevlisi türleri nelerdir?

Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan memur türleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçilerdir.

4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanuna göre yetkili merci soruşturma izni konusundaki kararını en geç kaç gün içinde verir?

Yetkili merci, soruşturma iznine ilişkin kararını, suçu öğrendiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde, ön inceleme dâhil, verir. Acil hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla onbeş gün uzatılabilir.

Memurlar ve diğer kamu görevlileri toplu sözleşme yapabilir mi?

Bilindiği üzere, toplu sözleşme hakkı Anayasa’ya dayanmaktadır. Anayasa’nın 54. maddesinde, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin toplu pazarlığa katılma hakkına sahip oldukları ve toplu sözleşme sürecine ilişkin hususların kanunla düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

Öğretmenler kamu görevlisi mi?

Öğrencilere yönelik ulusal eğitim hizmetlerinin sağlanması ve uygulanmasında en önemli görevli öğretmendir. Öğretmenlik mesleği, İlköğretim Okulları Temel Kanunu’nun 43. maddesinde eğitim, öğretim ve ilgili yönetim görevlerini yürüten özel bir meslek olarak tanımlanmıştır.

Belediye personeli kamu görevlisi midir?

Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına girmektedir. Memurluk, personele bağlı bir kadro olup kamu hizmetinin asli unsurlarından birini oluşturmaktadır.

Muhtar kamu görevlisi mi?

Madde 10 – Muhtar köyün reisidir. Bu kanuna göre, köy işlerinde söz sahibi olmak, emir vermek ve emirlerini yerine getirmek muhtarın hakkıdır. Muhtar devletin bir memurudur. Madde (36) uyarınca devlet işlerindeki görevlerini yerine getirir.

Kadrolu işçi kamu görevlisi midir?

Memurlar ve diğer kamu görevlileri toplu pazarlık yapma hakkına sahiptir. “…” ifadesi dikkate alındığında, çalışanlar ve diğer kamu görevlileri için hükümlerin ayrı ayrı düzenlendiği ve çalışan statüsünde olanların diğer kamu görevlileri kategorisine dahil edilmediği anlaşılmaktadır.

Banka çalışanı kamu görevlisi midir?

“Bankaların yeniden yapılandırma sürecinde özel hukuk hükümlerine göre yeni personel alımına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.” Bilindiği üzere 4603 sayılı Kanuna tabi olan üç kamu bankası kamu iktisadi teşebbüsüdür. Bu bankaların çalışanları da “kamu personeli”dir.

Kimler kamu personelidir?

Kamu hizmetinde çalışan kişi. Kamu personelidir (Sökmen, 2009:28). Türk Ceza Kanununda, atama veya seçimle ya da herhangi bir şekilde sürekli, geçici veya geçici olarak kamu faaliyetlerinin yürütülmesine katılan kişi kamu görevlisi olarak tanımlanmıştır (md.

Kamu görevlileri kimlerdir örnek?

Bu kapsamda milletvekilleri, belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyeleri, okul müdürleri, avukatlar, tercümanlar, tanıklar ve bilirkişiler, yaptıkları faaliyetler bağlamında kamu görevlisi sayılmaktadır.

Kamu çalışanları hangileri?

Bunlar (Madde 4): Memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçilerdir. Memurlar, Devlette ve diğer kamu hukukuna tabi tüzel kişilerde çalışan, genel yönetim esaslarına göre yürütülmesi gereken hizmetlerde bulunan, asli ve sürekli görevleri yapan kamu görevlileridir.

Polis kamu görevlisi mi?

Bir polis memurunun ne yaptığı sorusunun en iyi cevabı şudur: Polis memuru kamu güvenliğini, huzurunu ve düzenini sağlar. Polis memuru, kamu sektöründe çalışan bir güvenlik görevlisidir. Polis memuru, polis gücünde çalışan ve birçok sorumluluğu olan bir memurdur.

Kimler kamu personelidir?

Kamu hizmetinde çalışan kişi. Kamu personelidir (Sökmen, 2009:28). Türk Ceza Kanununda, atama veya seçimle ya da herhangi bir şekilde sürekli, geçici veya süreli olarak kamu faaliyetlerinin yürütülmesine katılan kişi kamu görevlisi olarak tanımlanmıştır (md.

Dar anlamda kamu görevlileri kimlerdir?

Anayasanın 128. maddesinin uygulanmasında dar anlamda memur; kamu yönetiminin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri yapan ve kamu tüzel kişileri ile kamu iktisadi teşebbüslerinin genel yönetim ilkelerine göre yapmakla yükümlü oldukları kişileri ifade eder20.

4483 sayılı Kanun kapsamına girmeyen suçlar nelerdir?

Görevi ihmal etme (TCK. md. 230), görevi kötüye kullanma (TCK md. 230).

Belediye temizlik işçisi kamu görevlisi midir?

Belediye şirketlerinin çalışanları kamu hizmetleri sağlar. Bu nedenle, tüm belediye çalışanları eşit haklara sahip olmalı ve belediye şirketlerine sürekli istihdam ve ek ücret hakkı verilmelidir. İş güvencesi hakkı tüm çalışanlar için bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.

Kaynak: muglagelisim.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir