İçeriğe geç

Terekeme Türkleri Kimlerdir

Terekeme hangi ırktır?

Terekeme kelimesi Karapapaks olarak da ifade edilebilir. Genel olarak, Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türkleri tarafından oluşturulan etnik kabilelerden biri olarak tanımlanabilir. Türkiye’ye geldiklerinde, diğer yerli topluluklar tarafından Terekeme olarak adlandırıldılar.

Terekeme soyu nereden gelir?

Bazı bölgelerde “Terekeme” adıyla da bilinen Karapapak Türklerinin tarihi yurdu, güneydoğu Gürcistan’daki Marneuli-Sarvan veya Borçalı bölgesidir. Geçmişte Türk toprağı olan Marneuli Kvemo Kartli, Borçalı bölgesinde bir kasabadır.

Terekeme alevi midir?

Cevap: Terekeme-Karapapak, yaptığımız saha araştırmalarına göre ve çeşitli kaynakları incelediğimizde, özerk cumhuriyette, Terekemelerin çoğunluğu Sünni mezhebine mensup olmakla birlikte, Gagavuz Yeri’nde ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde bir miktar Şii, Alevi, Sünni (Hanefi, Hanbeli) Müslüman Terekemelere de rastlıyoruz…

Terekeme dini nedir?

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt XXIV, İstanbul 2001, s. 470. Ancak bu, tüm Karapapak/Terekeme Türklerinin Sünni olduğu anlamına gelmemelidir. Bugün Gürcistan’da yaşayan Karapapak/Terekeme Türklerinin önemli bir kısmı Şii’dir.

Terekemeler Rus mu?

Karapapaklar veya Terekemeler (Azerbaycanca: Qarapapaqlar, Tərəkəmələr), Kuzey Kafkasya’da Derbent, Gürcistan’da Kvemo Kartli, Azerbaycan’da Kazah, İran’da Sulduz ve genel olarak Türkiye’de Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik kabilelerden biridir. .

Kürtçe Terekeme ne demek?

Birincisi, “Terekeme” “Türkmen” kelimesinden türemiştir. İkincisi, İslam’ın Anadolu’ya ilk yayıldığı yıllarda Mekke’den göç eden Araplara verilen “Mekke’yi terk etme” kavramıdır. Üçüncüsü, Terekeme arasındaki söylentilere göre, bu ismi “eski vatanlarını terk ettikleri” için almışlardır.

Terekemeler nasıl insanlardır?

Terekemeler girişimci, hırslı, olaylara karşı aşırı duygusal ve saf karakterli insanlardır. Dürüst ve cesurdurlar. Sosyal ilişkileri güçlü bir toplumdur.

Terekemeler oğuz mu kıpçak mı?

Karapapaklar veya Terekemeler; bu iki ismin işaret ettiği iki ayrı Türk unsurunun, yani Türkmen ve Kıpçakların kaynaşmasından ortaya çıkmıştır (2002: 41).

Karapapak Türkleri Türkiye’de nerede yaşar?

Terekemelere “Karapapak” da denir. Terekemeler, Kars, Iğdır, Ardahan, Iğdır, Muş, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı ve Bursa gibi şehirlere göç etmiş çok sayıda Karapapak bulunmaktadır.

Terekemeler Tatar mı?

Karapapaklar (Azerbaycanca: Qarapapaqlar; Türkçe: Karapapaklar) veya Terekeme (Azerbaycanca: Tərəkəmələr; Türkçe: Terekemeler), aslen Azerbaycan ve Türkçeye yakın bir Batı Oğuz dili olan Karapapak dilini konuşan bir Türk halkıdır. Günümüzde Karapapak dilinin yerini büyük ölçüde Azerice ve Türkçe almıştır. Karapapaklar (Azerbaycanca: Qarapapaqlar; Türkçe: Karapapaklar) veya Terekeme (Azerbaycanca: Tərəkəmələr; Türkçe: Terekemeler), başlangıçta Azerbaycan ve Türkçeye yakın bir Batı Oğuz dili olan Karapapak dilini konuşan bir Türk halkıdır. Bugün Karapapak dilinin yerini büyük ölçüde Azerice ve Türkçe almıştır.

Terekemeler Çerkez midir?

Bu yıllarda, Oğuz Türklerinin iki yeni kabilesi kuzeyden Kafkasya’yı geçerek Kur Nehri’ne ulaştı. “Borçalı” ve “Kazaklı” olarak adlandırılan bu kabileler, bugün Terekeme olarak bilinen Türklerin atalarıdır. Terekeme terimi, “Türkmen” kelimesinin çoğulu olan Arapça “Terakime” kelimesinden gelir.

Ahıska Türkleri Terekeme mi?

Sürgünde yaşayan Ahıska Türklerinin yaklaşık 10-15 binini Terekeme/Karapapak Türkleri oluşturmaktadır.

Terekemeler nereli?

Terekemeler aslen Güney Gürcistan, Kuzeybatı Ermenistan, Dağıstan’ın güneyi ve Azerbaycan’ın iç ve kuzeybatı kesimlerinde yaşamışlardır. Rusların Güney Kafkasya’yı işgaliyle birlikte 1813-1828 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İran’a yoğun göç hareketleri olmuştur.

Terekeme hangi ilde?

Türkiye’de Karapapak/Terekeme Türklerinin yoğun olarak yerleştiği bölge Ardahan’ın Çıldır ilçesindeki köylerdir. Gürcistan’da bu anlamda ilk akla gelen Borçalı’nın eski Türk yurdudur.

Terekemeler ne zaman Türkiye’ye geldi?

1828-1829 Türk-Rus Savaşı’ndan sonra, Borçalı, Ahılkelek ve Ahıska’dan birçok Terekeme/Karapapak kabilesi Türkiye’ye göç etti. Karapapak göçünün bir başka dalgası 19. yüzyılın son çeyreğinde gerçekleşti.

Terekeme kökenli ne demek?

Terekemelerin ataları Terek Nehri kıyısında yaşarken, bazı sebeplerden dolayı bu yerleri terk edip Gürcistan ve Türkiye’ye yerleştiler. Gürcistan ve Türkiye’ye geldiklerinde, diğer yerli topluluklar onlara Terekeme adını verdiler.

Ahıska Türkleri aslen nereli?

Ahıska Türkleri (Gürcüce: მაჰმადიანი მესხები – “Müslüman Ahıskalılar”), 20. yüzyılın ikinci yarısında merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Ahıska bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa verilen addır. Gürcistan .

Terekemeler Çerkez midir?

Bu yıllarda, Oğuz Türklerinin iki yeni kabilesi kuzeyden Kafkasya’yı geçerek Kur Nehri’ne ulaştı. “Borçalı” ve “Kazaklı” olarak adlandırılan bu kabileler, bugün Terekeme olarak bilinen Türklerin atalarıdır. Terekeme terimi, “Türkmen” kelimesinin çoğulu olan Arapça “Terakime” kelimesinden gelir.

Karakalpaklar Türk mü?

Karakalpak Türkleri aslen Peçenekler, Kıpçaklar ve Oğuzların bir karışımından oluşmuştur. Altın Orda devletinin yıkılmasından sonra yaklaşık yüz yıl yaşamışlar ve 16. yüzyılda Nogay Hanlığı’ndaki Nogaylar arasında yaşamışlardır. 19. yüzyıldan beri kendi adları olan Karakalpak olarak bilinmektedirler.

Kaynak: kusinsaat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir