TMK maddesi nedir?
Türk Medeni Kanunu yaklaşık beş kitaptan oluşur. Medeni hukuk, bireyler, aileler, miras ve mülkiyet arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuktur. Medeni hukukun konuları arasında bireylerin hakları ve yükümlülükleri, ailenin kurulması ve miras ilişkilerinin düzenlenmesi yer alır.
TMK 301 maddesi nedir?
Madde 301 – Ana ve çocuk, çocuk ile baba arasındaki soy bağının tespitini mahkemeden isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Babalık davası Cumhuriyet Savcılığına ve Maliye Bakanlığına; ana tarafından açılmışsa kayyuma; kayyum tarafından açılmışsa anaya tebliğ edilir.
TMK 4721 maddesi nedir?
Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim örf ve adet hukukuna göre, yoksa kanun koyucu olarak koyacağı kurala göre karar verir. Hâkim kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır.
TMK uygulaması nedir?
TMK (Teşkilat-Malzeme-Kadro); Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı ile bağlı kuruluşları ile il ve ilçe birimlerinin gruplandırılmış tesis türleri ile hizmetlerin nicelik ve niteliğine göre gerekli beşeri ve maddi personel ihtiyacının belirlenmesine ilişkin esasları ifade eder.
TMK açılımı nedir?
Madde 13 – Gençlik veya akıl hastalığı, akıl yetersizliği, sarhoşluk veya benzeri nedenlerle fiil ehliyetinden yoksun olmayan herkes, bu Kanun uyarınca ayrımcılığa uğrama hakkına sahiptir.
Kişi hangi hallerde kısıtlanır?
Hukuki sınırlamanın ana başlığını taşıyan TMK maddesi.
Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?
Çocuk evlilik dışı doğmuşsa, çocuğun kayıtlı olduğu kişi kim olursa olsun velayet annede kalır. Velayet annede olsa bile, çocuğun babaya karşı hakları geçerlidir. Baba gayri meşru çocuğu tanımıyorsa, anne yasal işlemlerin ardından babalık davası açabilir.
TMK 410 maddesi nedir?
Madde 410 – Kısıtlama kararı kesinleştiğinde, kısıtlanan kişinin ikamet ettiği ve kayıtlı olduğu yerde gecikmeksizin ilan edilir. Kısıtlama, ilandan önce iyi niyetli üçüncü kişileri etkilemez. Ayrımcılık yetkisinin bulunmamasının sonuçlarına ilişkin hükümler saklıdır.
TMK 181 maddesi nedir?
Madde 181 – (1) Boşanmış eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce verilen ölüm cezalarıyla kendilerine verilen hakları, kanunda başka türlü öngörülmedikçe kaybedemezler. (2) (Değişik ikinci fıkra: -6217/19 md.) 11/2/2023
TMK 436 nedir?
Madde 436 – Koruma amaçlı özgürlüğün kısıtlanması, aşağıdaki hükümler saklı kalmak üzere, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu1 hükümlerine tabidir: 1. Karar verildiğinde, ilgiliye kararın gerekçeleri bildirilir ve karara karşı itiraz hakkı bulunduğu denetim makamına yazılı olarak bildirilir.
TMK 444 maddesi nedir?
Türk Medeni Kanunu’nun 444. maddesi, vesayet altındaki kişilere gayrimenkul satışına ilişkin usulleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre; gayrimenkul satışı, sulh mahkemelerinin talimatı üzerine ve yalnızca vesayet altındaki kişinin menfaatlerinden doğan davalarda mümkündür.
TMK 182 madde nedir?
“…Boşanma veya ayrılık halinde çocuk, velayet kendisine verilmeyen tarafın imkânları ölçüsünde çocuğun bakım ve yetiştirilmesinin giderlerine katkıda bulunmakla yükümlüdür (TMK m. 182). Velayet kendisine verilmeyen eşin, çocuğun bakım ve yetiştirilmesinin giderlerine katkıda bulunabilecek maddi imkânı varsa bu mümkündür.
TMK 408 madde nedir?
Madde 408 – (Sayı: 6462 ve 25.04.
TMK 716 maddesi nedir?
Madde 716 – Bir taşınmazın edinilmesine esas teşkil eden hukuki bir sebebe dayanarak, o taşınmazın malikinden, o taşınmazın kendi adına tescilini isteme hakkına şahsi olarak sahip olan kimse, malikin bu talebi yerine getirmemesi hâlinde, hâkime başvurarak taşınmazın haczine karar verilmesini isteyebilir.
TMK 705 nedir?
Madde 705 – Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması tescille mümkündür. Miras, mahkeme kararları, haciz, işgal, kamulaştırma ve kanunda öngörülen diğer hallerde taşınmaz mülkiyetinin kazanılması tescilden önce gerçekleşir. Ancak bu hallerde malikin devretme yetkisi taşınmazın tapu siciline kayıtlı olmasına bağlıdır.
TMK 5 maddesi nedir?
Madde 5 – Hukuki ehliyet, Türk Medeni Kanunu hükümlerine tabidir. Ancak, Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girdiği tarihte eski kanuna göre hukuki ehliyeti bulunan, ancak bu kanuna göre hukuki ehliyeti bulunmayan kimse, hukuki ehliyetini sürdürmektedir.
TMK 737 maddesi nedir?
TMK m.
Taşınmaz nedir TMK?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu.
TMK kaç sayılı?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu.
Kaynak: vcc.com.tr