İçeriğe geç

Savcı Şüphelinin Ifadesini Almadan Dava Açabilir Mi

İfadem alınmadan dava açılır mı?

Savcı, görüş bildirmeden işlem başlatabilir mi? İlke olarak, savcının görüş bildirmeden işlem başlatması mümkün değildir. Bu durum kişinin adil yargılanma hakkını ve savunma hakkını ihlal eder. Her halükarda, bu şekilde hazırlanan iddianame mahkeme tarafından reddedilecektir. Reddedilmese bile, kişi avukatı aracılığıyla bu haksız duruma itiraz edebilir.

Savcı ifade almadan iddianame hazırlayabilir mi?

Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 170 ve 174. maddeleri iddianame düzenlenirken şüphelinin ifadesinin alınmasını gerektiren bir hüküm içermemektedir. Bu nedenle şüphelinin ifadesi alınmadan da iddianame düzenlenebilmektedir.

Savcı ifade almadan tutuklamaya sevk edebilir mi?

Kolluk kuvvetleri, suç şüphesiyle tutukladıkları kişileri veya aldıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcılığına bildirmekle yükümlüdürler. Kolluk kuvvetleri, Cumhuriyet savcısının talimatı olmadan ifade alamaz veya başka polis operasyonları gerçekleştiremezler.

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.

Soruşturma izni alınmadan dava açılırsa ne olur?

Soruşturma izni alınmadan dava açılırsa ne olur? Cumhuriyet savcılığının soruşturma yapabilmesi için ilgili makamdan soruşturma izni alması gerekir. Soruşturma izni alınmadan memurun ifadesini almak veya diğer soruşturma işlemlerini yapmak ve dolayısıyla dava açmak hukuken mümkün değildir.

Karakola gitmeden dava açılır mı?

Suç duyurusunda bulunmak için polise veya jandarmaya başvurabileceğiniz gibi doğrudan Cumhuriyet Savcılığına da başvurabilirsiniz.

Yeterli şüphe ile ceza verilir mi?

Mahkemenin sanığı yeterli şüpheye dayanarak mahkûm etmesi mümkün değildir. Kovuşturma aşamasını tek bir duruşmada tamamlamak için, savcının genellikle bu aşamada tüm delilleri toplaması gerekir.

Şüpheli ifadesi alınmadan iddianame düzenlenir mi?

Şüphelinin ifadesi alınmadan da dava açılması mümkündür.

Şüpheli sıfatı ne zaman kazanılır?

Yasal olarak, kolluk kuvvetleri ve savcılık düzeyinde bir suçtan şüphelenilen bir kişiyi ifade eder. Günlük dilde “şüpheli” ve “sanık” terimleri aynı şeyi ifade etse de, yasal olarak bu terimler farklıdır. Savcılık bir kişinin belirli bir suçu işlemiş olabileceğine inanıyorsa, o kişi şüpheli olarak kabul edilir.

İfade vermeden dava açılır mı?

Savcı beyanda bulunmadan dava açabilir mi? Savcının şüpheliden veya sanıktan doğrudan beyan alması zorunlu değildir. Savcı, kolluk kuvvetlerinin beyanına dayanarak veya şüpheli/sanıkla kişisel bir alışverişte bulunmadan iddianame hazırlayabilir.

Savcı ifade almadan dosyayı kapatabilir mi?

KYOK kararı: yeterli şüphenin olmaması KYOK kararı sırasında yeterli şüphe yoksa, savcı davayı kapatmaya karar verebilir. Savcı bir suç işlendiğine dair bilgi alırsa, kendi inisiyatifiyle veya şikayet gerektiren suçlarda rapora dayanarak bir soruşturma başlatır.

Şüpheli ifadesi ne tür bir delildir?

Yukarıda belirtildiği gibi, amacı suçlamanın konusu olan maddi gerçeği ortaya çıkarmak olan bir ceza davasında, “beyan delili”, delil işlevi bakımından somut olaya özgü delile aittir. Beyan, tanığa, şüpheliye veya sanığa veya diğer taraflardan herhangi birine ait olabilir.

Şüphelinin ifadesi alınmadan dava açılır mı?

Ceza muhakemesinde savcının beyanda bulunmadan ceza muhakemesi başlatması hukuka ve savunma hakkına aykırı olacaktır. Bu nedenle savcı beyanda bulunmadan ceza muhakemesi başlatamaz.

Savcı her şikayete dava açar mı?

Savcılara ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi verilmiştir. Bireyler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli araştırma ve soruşturmaları yapar ve kamu adına cezai işlem başlatabilir.

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli, makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.

Mahkemede ifade vermek zorunlu mu?

BEYANAT VERMEK ZORUNLU MU? CMK’ya göre, bir kişi şüpheli veya şikayetçi olarak çağrıldığında beyanda bulunmak zorunda değildir. Başka bir deyişle, SESSİZ kalma ve sorulan soruları cevaplamama hakkınız vardır. Ancak bu, beyanda bulunmama hakkınız olduğu anlamına gelmemelidir.

Karakola ifade vermeye gitmezsem ne olur?

Polis karakoluna ifade vermeye gitmezsem tutuklanır mıyım? Eğer ifade vermezseniz, hakkınızda tutuklama emri çıkarılabilir. Ancak, her zaman ifade vermeye gelmezseniz, bu tutuklanacağınız anlamına gelmez. Savcı, durumun değerlendirilmesine dayanarak tutuklama kararı verebilir veya vermeyebilir.

Savcılık ne kadar sürede ifadeye çağırır?

İfade için zaman sınırı nedir? Kolluk kuvvetleri şikayetçi veya şüpheliyle telefonla iletişime geçtikten sonra, kişinin ifade vermek üzere ortaya çıkması için makul bir zaman sınırı belirler. İfadeye katılmak için bir zaman sınırı yoktur.

Mahkemeye gitmeden dava açılır mı?

Avukat Bilgi Sistemi sayesinde avukatlar, mevcut davalarını UYAP üzerinden takip edebiliyor, yeni dava açabiliyor, dava dosyalarına her türlü evrakı gönderebiliyor, dava harçları, meslek ücretleri ve diğer masraflara ilişkin her türlü para transferini online olarak yapabiliyor, vekaletnamesi olmayan dosyalara dosya ibraz edebiliyor…

Kaynak: ceermotors.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haironplus.com.tr