İstiğna ne demek dîn?
Bu sebeple ğanî, iğnâ, istiğna şeklinde olan “ğny” kökünün Allah’ın fiili olarak kullanıldığı ayetlerde, “Yüce Allah, isteklerini kullarından zenginleştiren (muğnî), zatında ve sıfatlarında her türlü ihtiyaçtan uzak olan, kendine yeten ve başkasına muhtaç olmayan” manasını ifade etmektedir.
İnsandan istiğna ne demek?
İstigna: Yüce Allah’tan başkasına karşı hiçbir yükümlülüğü olmamak demektir.
İstiğna ne demek TDK?
Dilimize Arapçadan giren istiğna kelimesi gına kelimesinden türemiştir. Gına zenginlik ve bolluk anlamına gelirken, istighna ihtiyaçtan fazlasını istememek ve gözleri dolu olmak anlamına gelir.
Müstağni tavır ne demek?
Elindekiyle yetinen, iyi beslenmiş kişi anlamına gelir. Can sıkıntısı da aynı kökene sahiptir ve kanaatkar olmak anlamına gelir; gani ise bolluk demektir. Dilimize Arapçadan girmiştir.
Allah bütün alemlerden müstağnidir ne demek?
Allah alemlerden müstağnidir (hiç kimseye veya hiçbir şeye ihtiyacı yoktur). Bu nedenle, Allah yolunda büyük çaba gösteren kişi bunu yalnızca kendi menfaati için yapar. Çünkü Allah, kullarına veya diğer yaratıklara ihtiyaç duymaz.
Kuranda müstağni ne demek?
Her türlü övgüye layık olan yalnız O’dur.
Nisabı istiğna ne demektir?
Yukarıda belirtilen itibari mallar Nisab miktarına ulaşmasa da, temel ihtiyaçlarına ek olarak 85 gram altın veya 595 gram altın mevcuttur. Gümüş değerinde maddi olmayan malların -örneğin kıymetli mücevher- bulundurulmasına Nisâb-ı istighna denir.
Nastan istiğna ne demek?
Sevgili kardeşimiz; İstisna; Hiçbir ihtiyacı olmamak veya ihtiyacını kimseye arz etmemek, elindekiyle yetinmek ve kimseye yönelmemek demektir. Birincisi Allah’a aittir ve Samed olduğu için kimseye muhtaç değildir. İkincisi ise Allah’tan başka kimseye sığınmayan, iltifat etmeyen mahluka aittir.
Müstağni kılan ne demek?
89- El-Muğnî: “Kişiyi muhtaçlıktan kurtaran, ihtiyaçlarını gideren, zengin eden.” 90- El-Mâni: “İstemediği şeye mani olan, engel olan.”
Naz-ü istigna ne demek?
Divan şiirinde “utanç verici hareketlerde bulunma” anlamında istisnai bir konuma sahip olan kişi âşıktır. Aşık, koşulsuz seven, sevdiği için her türlü acı ve zorluğa gönüllü olarak katlanan ve bu uğurda canını vermekten bile çekinmeyen kişidir. Öte yandan âşık, sevdiğine karşı her zaman utangaçlık, itaatsizlik ve ilgisizlik gösterir.
İstiğna ne demek edebiyatta?
Hem Divan şairleri hem de Sufiler tarafından yaygın olarak kullanılan istiğna kelimesi, azla yetinmeyi bilmek ve ihtiyaçtan fazlasını arzulamamak anlamına gelir. “Rızkı veren Huda’dır / Kuluna minnettar değilim” tekerlemesi istiğna terimini özetler.
Kuranda zenginlik ne demek?
Tasavvuf terimi, insanın temel ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlara sahip olmaması veya sürekli olarak Tanrı’ya ihtiyaç duyması anlamına gelir. Fıkıh terimi, Zekat esasına dahil olmayan temel ihtiyaçları ifade eder. İslam’ın beş şartından biri.
Mütehassın ne demek?
“تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman” duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişidir.
Mustagni olmak nedir?
Arapçadan dilimize giren müstagni kelimesi istiğna kelimesinden türemiştir. İsghna zengin olmak ve açgözlü olmamak anlamına gelirken, bağımsız ise elindekiyle yetinmeyi bilen ve daha fazlasını istemeyen iyi beslenmiş kişi anlamına gelir.
Nankör insan ne demek?
“Nankör kişi” iyilikleri anlamayan kişidir. Bu tür insanlar kendilerine veya diğer insanlara pek az yarar sağlarlar. Nankör (nân-blind); “Aldığı iyiliği unutan; tuz ve ekmek hakkını bilmeyen kişi” anlamına gelir.
Dini istiğrak ne demek?
Tasavvufun, ilahi aşkın etkisi altındaki takipçinin, kendisi ve maddi dünya hakkında hiçbir hissi, algısı veya farkındalığının olmaması anlamındaki bir terimi. Tasavvufun, takipçinin iradesi dışında aniden kalbini işgal eden ve onu insani niteliklerinden soyutlamasına neden olan bir durumu ifade eden bir terimidir.
Müstağni kılan ne demek?
89- El-Muğnî: “İnsanı muhtaçlıktan kurtaran, ihtiyaçlarını gideren, zengin eden.” 90- El-Mâni: “İstemediği şeye mani olan, engel olan.”
Kendi ihtiyacı olmasına rağmen feragat edip başkasına yardım yapmaya ne denir?
Sözlükte “bir şeyi veya birini diğerine tercih etmek, üstün tutmak” anlamına gelen Isâr, ahlaki bir terim olarak: “Kişi, ihtiyaç içinde olsa bile, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için elindeki imkânları kullanır ve başkalarının yararına fedakârlıkta bulunur.”
Sehavet ne demek dîn?
Cömertlik kavramı İslam ahlak literatüründe genellikle sehâ, sehâvet ve cûd terimleriyle ifade edilir. Seha ve Sehavet sözlükte “ateşi kolayca yakacak kadar şömineyi geniş tutmak ve yanan ateşin alevi ve dumanının kolayca yükselebileceği şekilde hazırlamak” anlamına gelir.
Kaynak: imeceprefabrik.com.tr