Saat ve tarihlerin arasına ne konur?
Saat ve dakikayı belirten sayıların arasına nokta konur. Tren, 09.
Saat ve dakika nasıl yazılır?
Yaz aylarında yazılı metinlerde saat ve dakikaları belirtmek de mümkündür. “Saat on iki buçuk”, “saat dört buçuk” gibi. Bu durumda gelen ekler yan yana yazılır. Örneğin; “Çarşamba günü dokuzu on geçe dişçide olmam gerekiyor.” (Rakamlarla yazılsaydı “saat 09” olurdu).
Saat nasıl yazılır iki nokta?
Türk Dil Kurumu’nun yeni düzenlemesiyle, zamanı belirtirken artık “saat” ve “dakika” kelimeleri kullanılmıyor. Bunun yerine “nokta” kullanılıyor: Herkes saat 17:30’da binanın önünde toplanıyor. Saat 14:00.
Konuşma cümlelerinden önce ne konur?
Konuşma satırı olarak da adlandırılan uzun satırın kendine özgü bir kullanım alanı vardır. Yazılı metinlerde satır başlarında kullanılır. Metindeki konuşmalarda konuşmacının değiştiğini belirtmek için satır başında kullanılır. Uzun satıra konuşma satırı da denir çünkü konuşmayı belirtir.
Saatler arasına ne konur TDK?
Doğru saat 13:30 mu yoksa 13:30 mu? Güncel yazım kılavuzuna göre, saatler yazılırken nokta kullanılır. Buna göre doğru kullanım 13’tür.
Tarih arasına ne konur?
Tarih yazılırken, gün, ay ve yıl sayılarla yazılıyorsa aralarına nokta konur. Tarih yazılırken nokta yerine eğik çizgi (/) kullanılabilir. Tarihlere ay adları yazıldığında aralarına nokta konulmaz, bir harflik boşluk bırakılır.
Saat dakika arasına ne konulur?
Saat ve dakikaları ayırt etmek için kullanılır: Tren 09:15’te hareket etti. Toplantı 13:00’te başladı. Tören 17.
Saatlere gelen ekler nasıl ayrılır?
Saat ekleri de kesme işaretiyle ayrılır.
15’te mi 15’de mi?
Bu kurala göre, sert ünsüzle biten kelimelere b, c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek alındığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek p, ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür: dolapta, gardropta, ac+di – açılmış, kitap+cı – kitapçı, bit+gin – bitkin, 15+de -15, Türk+ce – Türkçe.
Sayıların arasına nokta konur mu?
Dört veya daha fazla rakamdan oluşan sayılar, sondan başlayarak üçlü gruplar halinde, aralarına bir nokta konularak yazılır: 4.567, 326.197, 49.750.812, 28.434.250.310.
13.00’te nasıl yazılır?
13:00 saati nasıl yazılır? Saatin tüm rakamları okunmuş gibi yazılır. – Saat 13:00 (onüçünde) yanlıştır. – 13.
14.00’te nasıl yazılır?
Ünsüz uyumu nedeniyle “saat 2’de” değil “saat 2’de” olması gerekirdi. Saat ve dakikayı gösteren sayılar noktalarla ayrılmıştır, iki nokta yanlıştır.
Nokta nerelerde kullanılır 5 örnek?
– Cümlelerin sonuna konur. … – Kısaltmaların sonuna konur. … – Saat ve dakikayı belirten rakamların arasına konur. … – Tarih yazılırken gün, ay ve yılı belirten rakamların arasına nokta konur. … – Sayıların sonuna konur ve sırayı belirtir. … – Nokta, matematikte çarpma işareti olarak da kullanılır.
3 nokta Nerede Kullanılır?
Söylenmeyen veya söylenmemesi gereken sözcüklerin yerine kullanılır. Bazı örnekler vermek ve benzerlerinin de olduğunu açıklamak için kullanılır. Ünlem ve seslendirmelerin anlamını güçlendirmek için kullanılır. Kırık cümlelerdeki kesintiler arasına duraklamalar eklenir.
Uzun çizginin diğer adı nedir?
Uzun satır (—) Metindeki satır başına düşen konuşmaları belirtmek için kullanılır. Buna konuşma satırı da denir.
Saatlere gelen ekler nasıl yazılır?
Saat ekleri de kesme işaretiyle ayrılır.
Tarihler arasına virgül konur mu?
Tarihler ABD’deki gibi verildiğinde, gün ile yıl arasına virgül koymak göze yardımcı olur: 2 Temmuz 2020. Tarihler daha uluslararası olarak, gün-ay-yıl biçiminde verildiğinde, ay rakamları buna göre ayırır: 2 Temmuz 2020 ve “müdahaleci” virgülü görünebilir. 26/06/2020Tarihler ABD’deki gibi verildiğinde, gün ile yıl arasına virgül koymak göze yardımcı olur: 2 Temmuz 2020. Tarihler daha uluslararası olarak, gün-ay-yıl biçiminde verildiğinde, ay rakamları buna göre ayırır: 2 Temmuz Yıl 2020 ve virgül “müdahaleci” görünebilir.
Saat 14.00’da nasıl yazılır?
Ünsüz uyumu nedeniyle “saat 2’de” değil “saat 2’de” olması gerekirdi. Saat ve dakikayı gösteren sayılar noktalarla ayrılmıştır, iki nokta yanlıştır.
Tarih, gün, ay ve yıl nasıl yazılır?
Belirli bir tarihi belirten ay ve gün adları büyük harfle başlar: Salı, 29 Mayıs 1453, Salı, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982. Lale Festivali 25 Haziran’da başlar. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylül ayının ikinci haftasında derslere başlar.
Kaynak: fune.com.tr