İçeriğe geç

Bilimsel Makale Nelerden Oluşur

Bilimsel makale hangi bölümlerden oluşur?

Bu nedenle bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntemler, bulgular, tartışma, sonuçlar ve öneriler, kaynaklar, tablolar ve şekiller (duruma göre sonuç bölümünde de verilebilir).

Bilimsel makalenin özellikleri nelerdir?

Bilimsel makale, bilimsel yazım kurallarına göre orijinal araştırma sonuçlarını açıklayan yazılı ve yayınlanmış bir rapordur. Giriş, yöntemler, sonuçlar ve tartışma bölümlerini içerir. Bilimsel makaleler akademik konularla ilgilenir. Kullanılan kaynakların belirtilmesi zorunludur.

Makalenin 4 özelliği nedir?

Makalenin Özellikleri Makalelerde nesnel verilerin kullanılmasına yer verilir. Makalenin başlığı okuyucunun dikkatini çekecek ve içeriği kapsayacak şekilde olmalıdır. Kelime oyunlarından kaçınılır, süslü ifadelerden kaçınılır ve fikirler doğrudan iletilmeye çalışılır. Ele alınan konu bilimsel yöntemlerle değerlendirilir.

Bir bilimsel araştırma hangi bölümlerden oluşur?

“Giriş”, “Yöntem”, “Bulgular” ve “Yorum” bölümlerinden oluşmaktadır.

Makalenin kısımları nelerdir?

Makalenin bölümleri: Makalenin genel bölümleri; başlık sayfası, özet ve anahtar kelimeler, metin, bibliyografya, tablolar, şekiller ve dipnotlardan oluşmalıdır.

Araştırma basamakları nelerdir?

Araştırma sürecinin adımlarıAdım 1: Problemi tanımlayın.Adım 2: Literatürü inceleyin.Adım 3: Hipotezler oluşturun.Adım 4: Araştırma tasarımı.Adım 5: Popülasyonu tanımlayın.Adım 6: Veri toplama.Adım 7: Veri analizi.Adım 8: Rapor yazma

Makale aşamaları nelerdir?

Makale nasıl yazılır?Sayfa sayısıGiriş1Malzemeler ve yöntemler3-4Sonuçlar2-3Tartışma sonuçları2-311 satır daha

Bilimsel araştırmanın sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Bilimsel araştırmanın özellikleri Araştırma, sorunları çözmeyi amaçlar. Sorunlara güvenilir çözümler bulmalıdır. Gözlemlenebilir, ölçülebilir verilere dayanmalıdır. Yapılan gözlemler ve tanımlar doğru olmalıdır. Kişisel önyargılar hariç tutulmalıdır. Araştırma kaydedilmeli ve raporlanmalıdır.

Bilimsel yazı türleri nelerdir?

Akademik Yazım StilleriMakaleler.Konferans Özetleri.Proje TeklifleriÖğrenci YazılarıMakale Gönderim MektuplarıKitap İncelemeleriTezler.Ders KitaplarıDaha Fazla Makale…

Makale başlıkları nasıl olmalı?

Buna göre başlık kısa, öz ve açık olmalı, en fazla 8 kelimeden oluşmalı, kısaltmalardan ve özetlerden kaçınılmalı, dil bilgisi kurallarına uygun olmalı ve okuyucunun dikkatini çekmeli ve düşüncelerini yönlendirmelidir. Bu durum makale başlıkları için de geçerlidir.

Makalede esas unsur nedir?

İçerik ve biçim açısından bilimsel bir makaleye yönelik tek bir doğru yaklaşım yoktur. Aksine, yazarlar makalelerini yazarken birçok farklı stil kullanırlar. Ancak, her bilimsel makalenin üç temel öğeye sahip olması gerektiğini vurgulamakta fayda vardır. Bunlar araştırma sorusu, literatür taraması ve bilimsel katkıdır.

Kaç çeşit makale türü vardır?

Makaleler iki kategoriye ayrılır: Edebi makaleler ve bilimsel makaleler.

Bilimsel araştırmanın temel 5 aşaması nelerdir?

Bilimsel yöntem genel olarak şu adımlardan oluşur: Bir problemin veya sorunun belirlenmesi, tanımlanması, veri toplanması, analiz edilmesi ve sonuçların yorumlanması.

Makale içeriği nasıl olmalı?

Makale hazırlanırken geçerli bilimsel yöntemler izlenmelidir. Bunlara çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma nedenleri vb. dahildir. Bilgiler yeterli ayrıntıda ve açık bir sırayla verilmelidir. Bir makale özeti, ana metnin bölümlerini, bir bibliyografyayı ve varsa ekleri bu sırayla içermelidir.

Bir makalenin araştırma makalesi olduğunu nasıl anlarız?

Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluk; görüşe dayalı ve yazarın bakış açısından yazılmış makalelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır.

Makalenin zorunlu bölümleri nelerdir?

7. ANA BÖLÜMLER: Makale metni “ÖZET”, “GİRİŞ”, gövde, “SONUÇ” ve “KAYNAKLAR” bölümlerine ayrılmalıdır. Ana bölümler 11 punto, kalın, tamamı büyük harflerle ve sola hizalı olarak yazılmalıdır. “KAYNAKLAR” hariç tüm ana başlıklar 1’den başlayarak ardışık olarak numaralandırılmalıdır.

Bilimsel bir makaleyi araştırma kaynakları nelerdir?

Kaynaklara erişimKütüphane katalog aramasıAkademik dergi dizinleri ve veri tabanlarını kullanmaArama motorlarını kullanmaYıllıklar aracılığıyla kaynaklara erişimİlgili araştırmalar aracılığıyla kaynaklara erişim.

Bilimsel makale nerede bulunur?

Bu bağlamda bilimsel makalelere ulaşmanın üç ana yolu bulunmaktadır: Bunlara Google’ın bilimsel veri tabanları, üniversite kütüphaneleri ve çevrimiçi araştırma platformları dahildir.

Bilimsel metinlerde giriş hangi kısımları içerir?

Giriş[5,15, 20, 21, 22,23] Bilimsel makalenin giriş bölümü, araştırmanın konusu olan soru(lar)ı, neden araştırılmaya değer olduğunu ve araştırmanın neden gerekli olduğunu içermeli ve okuyucunun anlayabileceği şekilde basit, öz, açık ve kısa bir şekilde sunulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haironplus.com.tr