Bir baba malını istediği evladına verebilir mi?
Bir baba, kanun izin verdiği sürece mirasını istediği kişiye bırakabilir. Örneğin, bir baba, zorunlu payları ihlal etmediği sürece mirasını istediği çocuğa bırakabilir. Ancak, zorunlu payları ihlal edildiği iddia edilen mirasçılar, ölen kişinin ölümünden sonra misilleme davası açabilir.
Babanın evladına verdiği tapu bozulur mu?
Özellikle babadan oğula miras yoluyla gayrimenkulün aile üyeleri arasında devredilmesi sıklıkla gözlemlenebilir. Ancak miras dışında tapu senedi satış yoluyla da devredilebilir. Örneğin, baba evini veya arazisini oğluna satmak isterse, mülkiyet tapu senediyle resmileşir.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?
Miras bırakanın hayattayken malvarlığını bölüştürdüğü varsayılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı hisselere yapılan tahsisler, herhangi bir ihlal olmaksızın hukuken geçerlidir. Bu dağıtımda hisse tahsis edilmeyen veya zorunlu hisseleri ihlal edilen mirasçılar, kınama veya iptal davası açabilirler.
Evlat baba sağ iken hak talep edebilir mi?
Bu anlamda miras, ölüm halinde tasarruf konusu olur. Dolayısıyla: “Baba hayattayken miras davası açılabilir mi?” sorusunun cevabı hayırdır.
Ölmeden önce verilen tapu bozulur mu?
Ölümden önce yapılan bağışın bir satış işlemi olarak kaydedilmesi ve bu satışın tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Aslında bu, satın alma sözleşmesinin bir parçasıdır. Bu satış işlemi anlaşmalar nedeniyle iptal edilebilir. Açılacak dava, ölen kişinin komplosu temelinde tapu senedinin iptali davasıdır.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Kardeşlerden biri mirasın bölüşülmesine itiraz ederse çoğunluğun teklifi dikkate alınır. Mirasın bölüşülmesi konusunda kardeşler arasında görüş ayrılığı varsa çoğunluğun talebi üzerine miras hakları satış yoluyla eşit olarak paylaştırılabilir. Satış yoluyla yapılan anlaşmalarda ise satış bedeli ve itirazlar mirasın süresini uzatabilir.
Bağış yoluyla verilen tapu bozulur mu?
Bağış senedi iptal edilebilir mi? Taraflar arasında geçerli bir bağış varsa, ölen kişiyle yapılan anlaşma nedeniyle tapu senedinin iptali ve tescili talep edilemez. Aksine, ölen kişiyle yapılan anlaşma nedeniyle tapu senedinin iptali için, gizli bağış sözleşmesinin görünürdeki işlemin arkasına gizlenmesi gerekir.
Hangi durumlar mal kaçırmaya girer?
Miras yoluyla mal kaçakçılığının sorun olduğu durumlarda karşımıza iki süreç çıkmaktadır. Biri, tarafların aslında yapmak istedikleri ancak bazı sebeplerden dolayı sessiz kaldıkları bağışlama süreci; diğeri ise görünüşte bir satış veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasıdır.
Kişi ölmeden miras paylaşımı yapılabilir mi?
Miras bırakan kişinin, sağlığında yapacağı vasiyetname veya miras sözleşmesi ile mal varlığını mirasçıları arasında paylaştırması mümkündür.
Bir baba kızını mirastan çıkarabilir mi?
Birisi çocuğunu mirastan mahrum edebilir mi? Evet, kişi çocuğunu mirastan mahrum edebilir. Bu duruma “mirasçılıktan mahrum etme” denir (Türk Medeni Kanunu’nun 510-511. maddeleri). Maddelere göre, ebeveynler yasal koşullar karşılanırsa çocuklarını mirastan mahrum edebilirler.
Babadan Oğula satış mı bağış mı?
Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına göre, eşin ebeveyninden kaynaklanan mallar söz konusu olduğunda; satış muhasebeleştirilse bile, mallar hediye (bedelsiz kazanç) olarak değerlendirilmektedir.
Hayırsız evladı mirastan men etmek için ne yapılmalı?
Miras dışında kalma, vasiyetname veya miras sözleşmesi ile yapılmalıdır. Miras dışında kalma, ölen kişinin sağlık durumu nedeniyle ölüm kararıyla yapılmalıdır. Miras dışında kalma, yalnızca vasiyetname veya miras sözleşmesi ile mümkündür.
Anne malını istediği çocuğuna verebilir mi?
Ebeveynler mallarını diledikleri kişilere verebilirler. Herkes ölümünden sonra mallarını elden çıkarma özgürlüğüne sahiptir. Kişi mirasını vasiyet yoluyla veya bir mirasçı atayarak dilediği kişiye bırakma hakkına sahiptir.
Dinen baba malını istediği evladına verebilir mi?
Ölen kişi, mirasçıların zorunlu payları ile zorunlu payları ihlal etmediği sürece, mal varlığını dilediğine bırakma hakkına sahiptir. Bir babanın, oğluna hayattayken mal verip veremeyeceği konusuna gelince, mirasçıların zorunlu payları ile zorunlu payları ihlal edilmediği sürece, baba mirası dilediği kişiye bırakabilir.
Baba Ogluna ev devredebilir mi?
Baba, vasiyetine dayanarak çocuğuna bir transfer yapabilir. Bu tür bir işlem, kişinin elindeki mallar üzerinde tam kontrole sahip olması nedeniyle mümkündür.
Babanın malında evladın hakkı var mı?
Ebeveynlerin mallarını diledikleri kişilere verip veremeyecekleri sorusu dikkate alındığında, herkes ölümünden sonra mallarının kaderini düzenleme hakkına sahiptir. Kişi, mirasını dilediği kişiye “vasiyetname (belirli bir mal bırakarak)” veya “mirasçı atama” yoluyla bırakmakta serbesttir.
Baba istediği çocuğuna miras bırakabilir mi?
Babanın oğluna hayattayken mal bırakıp bırakamayacağı konusuna gelince; mirasçıların zorunlu pay oranlarına aykırı olmamak kaydıyla baba mirası dilediği kişiye bırakabilir.
Bir baba kızını mirastan çıkarabilir mi?
Birisi çocuğunu mirastan mahrum edebilir mi? Evet, kişi çocuğunu mirastan mahrum edebilir. Bu duruma “mirasçılıktan mahrum etme” denir (Türk Medeni Kanunu’nun 510-511. maddeleri). Maddelere göre, ebeveynler yasal koşullar karşılanırsa çocuklarını mirastan mahrum edebilirler.
Kişi mirasını istediğine bırakabilir mi?
Ölen kişi, ölümünden önce vasiyetname yaparak mirasını kanunla belirlenen sınırlar dahilinde başka kişilere veya hayır kurumlarına bırakabilir. Atanmış mirasçılar, vasiyetname yaparak mirasa dahil olan kişilerdir.
Kaynak: fccup.com.tr