İçeriğe geç

Alt Kiracı Ne Demek

Alt kiracı kiraya verebilir mi?

Kanunda belirtildiği üzere kiracı, kiralanan taşınmazı ev sahibinin yazılı izniyle başka bir kişiye alt kiraya verebilir. Bu izin, kira sözleşmesinin düzenlenmesi sırasında anlaşmayla veya taraflar arasında daha sonra düzenlenecek bir belgeyle verilebilir.

Alt kiracı kimdir?

Alt kira sözleşmesi; Kiralanan alanı kullanma hakkının üçüncü bir kişiye devredilmesidir. Konut ve işyeri gibi kapalı alanların alt kiraya verilmesi Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine tabidir. Alt kira, Türk Borçlar Kanunu’nun 322. maddesinde düzenlenmiştir.

Alt kiracı evden nasıl çıkarılır?

Alt kiracı yasal muhatap değildir. Ev sahibi sözleşmeyi ana kiracıyla yaptığı için ana kiracıya bildirim yeterlidir. Ana kiracıya karşı verilen tahliye kararı alt kiracı için de bağlayıcıdır. İyi niyet göstergesi olarak alt kiracıya ihtar mektubu da gönderilebilir.

Alt kiracı kira bedelini kime öder?

Alt kiracı, kiralananı kiracıya sağlananın dışında kullanırsa, kiracı ev sahibine karşı sorumludur.

Kiracı alt kiracıyı tahliye edebilir mi?

B) ALT KİRACININ GEÇERLİ OLDUĞU DURUM: Bu durumda kiracı, kiralanan taşınmazı alt kiracıya kendi hak süresinden daha uzun bir süre kiralayamaz. Kira süresi dolduktan sonra ev sahibi alt kiracıyı feshedebilir.

Alt kiraya verme suç mu?

Alt kira, Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 322. maddesinde düzenlenmiştir. “Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen başkasına alt kiraya verebilir ve kullanma hakkını başkasına devredebilir; ancak bu, kiralayanın aleyhine bir değişikliğe yol açmamalıdır.

Alt kiracı stopaj öder mi?

Alt kiracı, kira bedeli üzerinden %20 oranında GMSI stopaj vergisi toplar ve net kısmını bankaya öder. Banka makbuzu, alt kiracı için geçerli bir gider makbuzudur. Ana kiracı ayrıca, işyeri kira gelirini yıllık gelir vergisi beyannamesinde GMSI olarak beyan eder.

Tahliye taahhüdü alt kiracıyı bağlar mı?

Tahliye vaadine dayalı dava veya icra takibinin muhatabı, tahliye vaadini veren asıl kiracıdır. Ana kiracının tahliye vaadi alt kiracı için bağlayıcı değildir, ancak tahliye emri alt kiracı için bağlayıcıdır. Bu nedenle, alt kira sözleşmesi tahliye ile sona erer.

Kira kontratı 2 kişi olur mu?

Kira sözleşmesi iki kişi için olabilir mi? Gayrimenkul kiralamalarında, kira sözleşmesi mal sahibi ve kiracı arasındadır. Ancak, iki ortak bir daire veya iş yeri kiraladığında, bazen sözleşme sayfasında iki isim görünebilir.

Alt kira nedeniyle tahliye davası ne zaman açılır?

Ev sahibinin konut ihtiyacı gerçek ise; Belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşme süresinin sonunda, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise sözleşmenin sona ermesinden itibaren bir ay içinde, ihbar ve fesih sürelerine uyularak tahliye davası açılabilir.

Ev sahibi Oğlum oturacak diye kiracıyı çıkarabilir mi?

Eşi, altsoyu, üstsoyu, yasal bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya kendi sebepleriyle tahliye talebinde bulunma hakkına sahiptir. Bu talep edinim tarihinden itibaren bir ay içinde kiracıya yazılı olarak bildirilmelidir.

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder? Davayı kaybeden kiracı kira borcunu ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesinde belirtilen aylık kira, ödenmemiş kira borcunu temsil eder. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme ve avukatlık ücretleri de kiracının sorumluluğundadır.

Baba oğlundan kira alabilir mi?

Mülk sahipleri, mülklerini kira bedeli almadan çocuklarına, akrabalarına veya arkadaşlarına kiralama hakkına sahiptir.

Kiracının kira artışını kabul etmezse ne olur?

Kira sözleşmesinin feshi: “Kiracı kira artışını kabul etmezse” ve taraflar arasında bir anlaşmaya varılamazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir. Ancak bu süreç belirli yasal prosedürlere tabidir ve genellikle mahkeme kararı gerektirir.

Ev sahibi istediği gibi kirayı artırabilir mi?

Ev sahibi yasal çerçeve içerisinde kirayı artırma hakkına sahiptir. Ancak Türkiye’deki yasa ev sahibine yüzde 100 oranında orantısız bir artış yapma hakkı vermemektedir. Artış oranı her yıl TÜİK tarafından belirlenen 12 aylık TÜFE oranını geçemez.

Kiracı başka birine kiraya verebilir mi?

Türk Borçlar Kanununun 355. maddesi konuya açıklık getirmektedir. “MADDE 355 – Kiralayan, zorunluluk sebebiyle kiralananın tahliyesini sağlamışsa, geçerli bir sebep olmadıkça, kiralananı üç yıl geçmedikçe, önceki kiracıdan başkasına kiralayamaz.

Ev sahibi olmayan kiraya verebilir mi?

6570 sayılı Kanunda mülkiyet değil, sözleşmenin esası kabul edilmiş olup, bu husus 07.11.1962 tarih ve 6/8 E., 61 K. sayılı Kanun Genel Kurulu Kararında da benimsenmiştir. Başkalarına ait gayrimenkullerin kiraya verilmesi mümkündür ve ilgili sözleşme hukuken geçerli olduğundan, kiraya verenin malik olma zorunluluğu yoktur.

Ev sahibi kiracı varken evi kiraya verebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu’nun 322/2 maddesine göre, apartman dairesi ve kapalı işyeri kira sözleşmelerinde kiracılar, kiraya verenin yazılı izni olmaksızın kiralananı başkasına kiraya veremez veya kullanma hakkını devredemezler.

Kiraya veren kim olabilir?

Ev sahibi, kira sözleşmesinde mal sahibi olmak zorunda değildir. Kiralanan mülkün ortak mülkiyette veya müşterek mülkiyette olup olmadığına bakılmaksızın, taraflardan biri mülkün tamamını veya kendi payını diğer tarafa veya üçüncü bir tarafa kiralayabilir.

Kaynak: kodeksmobilya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haironplus.com.tr