Psödomaki nelerdir?
Pseudomaki (sahte maki), Karadeniz kıyısındaki ormanların bozulması sonucu gelişen maki benzeri, nemli çalı topluluklarına verilen isimdir. Çalı türleri ormanların bozulduğu yerlerde gelişir. Akdeniz iklim kuşağının dışında, bu iklimin hakim olduğu nemli bölgelerde, nemli türler maki türleriyle de karışır.
Psödomaki nerede Türkiye?
Sahte maki (Pseudomaki), Akdeniz’in dağlık ve submontan kesimlerinde yaygın olarak bulunan, kuraklığı seven, herdem yeşil türlerden oluşan bir çalı formasyonu.
Lavanta psödomaki mi?
Garig adı verilen bu bitkilerin en önemlileri; lavanta çiçekleri, dikenli çalılar, süpürge çalıları, labdanum, yasemin ve funda, Karadeniz kıyısı boyunca ormanların tahrip edildiği yerlerde de bulunur. Bunlara “sahte maki (pseudomaki)” denir.
Ege’de psödomaki olur mu?
Pseudomaki (yabancı maki): Karadeniz kıyısındaki ormanların insan eliyle tahribi sonucu ortaya çıkan maki benzeri çalı topluluklarına verilen addır. Garig: Akdeniz ve Ege kıyılarında makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen, çok kısa, dikenli çalılardan oluşan bitki topluluklarıdır.
Fındık psödomaki mi?
Maki türlerine örnek olarak funda, çilek ağacı, sandal ağacı, kermez meşesi, yabani ot, akçakesme, labdanum, defne, erguvan, terebinth ve katranlı ardıç verilebilir. Islak orman türlerine örnek olarak kızılcık, geyik dikeni, fındık, dişbudak, ligustrum, muşmula, böğürtlen, yabani erik, yabani elma ve üvez verilebilir.
Maki ornekleri nelerdir?
Makilikte bulunan çok sayıda ağaç türü arasında yabani zeytin ağacı, funda, katran ardıcı, harnup, sakız ağacı, labdanum, böğürtlen, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin (bitki), dut (dağ çileği), kermes meşesi, holm meşesi sayılabilir.
Maki hangi illerde var?
Maki bitki örtüsünün özellikleri şunlardır: Akdeniz bölgesi, Ege bölgesi, Karadeniz bölgesi ve Marmara bölgesinde bulunur. Kurak kışların sıcak ve yağışlı olmasını sağlar.
Ihlamur maki mi?
Ihlamur ağacı, ıhlamurgiller familyasından bir ağaç türüdür. 30 metreye kadar boylanabilen Anadolu’nun görkemli ağaçlarından biridir. Hızlı büyüyen ağaç türlerinden biridir. Kışın yapraklarını döken ve ılıman iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür.
Garig türleri nelerdir?
Garig’in başlıca türleri; Kermez meşesi, Akçakesme, kekik, adaçayı, labdanum, katran ardıcı ve astragalus’tur. Garig formasyonu Frigana olarak da adlandırılır.
Maki neyin tahribatı?
İklimin yarattığı bu doğal doruk bitki örtüsüne birincil maki de denir. Bazı bölgelerde, antropojenik etkenler nedeniyle orman bitki örtüsünün bozulmasıyla oluşan “ikincil doruk” yapısında da maki bulunur. Orman bitki örtüsünün tahribiyle oluşan maki örtüsüne ikincil maki denir.
Lavanta toksik mi?
Lavanta esansiyel yağı güçlü etkileri nedeniyle ağız yoluyla alındığında toksiktir.
Garig neyin tahribatı?
Ülkemiz dünya defne yaprağı üretiminin %100’ünü karşılamaktadır. GARİG; Maki türlerinin tahrip olduğu alanlarda gelişen kurakçıl ve iğ biçimli bir bitki oluşumudur.
Psödomaki neyin tahribi?
Pseudomachia, sahte maki olarak da bilinir. Bu maki benzeri bitkiler, örneğin Karadeniz bölgesinde bir orman yangını çıktığında ve bitki örtüsü zarar gördüğünde ortaya çıkabilir. Nem seven çalı topluluklarının genel adıdır.
Süpürge çalısı maki mi?
Tipik Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerdeki makilerin başlıca türleri; çilek (Arbutus unedo), sandal ağacı (A.andrachne), funda (Erica arborea), süpürge otu (Calluna vulgaris), menengiç (Pistacia terebinthus), sakız (Pistacia lentiscus), mersin (Pistacia lentiscus), harnup (Ceratonia siligua), meşedir…
Türkiye’de relikt bitkiler nerelerde görülür?
Kütahya, Konya, Afyon, Isparta ve Eğirdir yörelerinde bulunur. 1300-1800 m yüksekliğe kadar çıkabilir.
Garig türleri nelerdir?
Garig’in başlıca türleri; Kermez meşesi, Akçakesme, kekik, adaçayı, labdanum, katran ardıcı ve astragalus’tur. Garig formasyonu Frigana olarak da adlandırılır.
Garigler nerede görülür?
Türkiye’de gariglerin yaygın olduğu bazı bölgeler: Akdeniz’de Mut Havzası, Ege Denizi’nde Çeşme çevresi, Karaburun Yarımadası’nın batı kısmı, İzmir’de Yamanlar Dağları, Dumanlı Dağları çevresi, Bodrum ve Bergama çevresi.
Maki hangi bölgelerde görülür?
Macchia: Macchia bitki örtüsü Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde bulunur. Bu bitkiler sert yapraklara sahiptir ve kuraklığa dayanıklıdır. Macchia bitkileri; Cüce ağaç ve çalılardan oluşan topluluklardır. Görüldüğü yerler Ege ve Marmara bölgeleri, özellikle Akdeniz bölgesidir.
Makilerin tahribi sonucu ne oluşur?
Akdeniz bölgesinde bulunan maki elemanları veya çalılar ve çalılıklar ormanların tahribiyle oluşmuştur. Bunların tahribi, phrygana adı verilen alçak çalıların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Böylece, ormanın tahribatla gerileyen gelişimi bodur çalılara ve hatta bozkırlara yol açmıştır.
Kaynak: ankaraelektrikcisi.com.tr