Açığa alınan memur ne yapmalı?
Askıya alma, bir memura karşı disiplin soruşturması bağlamında geçici bir tedbirdir ve en fazla üç ay sürebilir. Bu süreden sonra kendisi hakkında bir karar alınmamışsa, memur göreve geri dönmelidir. Bu durumda, memur yeniden göreve alınmalı ve yetkililere herhangi bir takdir yetkisi verilmemelidir.
Bir memur en fazla kaç ay açıkta tutulur?
Soruşturma başlatılması nedeniyle görevden uzaklaştırılma süresi üç ay ile sınırlıdır. Bu süre geçtikten sonra görevli hakkında karar verilmemişse ihtiyati tedbir sona erer.
Açıkta geçen süre memuriyetten sayılır mı?
Kanunda, göreve iade edilen kamu görevlilerinin memuriyetten çıkarılmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinin bütün sonuçlarıyla birlikte kaldırıldığı ve hizmette geçen süreye bağlı olarak mali ve sosyal haklarının ödeneceği hükme bağlanmış olup, herhangi bir istisna veya sınırlamaya yer verilmemiştir.
Açığa alınan memur emekli olabilir mi?
Kanun hükmünde kararname ile işten çıkarıldığınız tarihte tüm sosyal güvenlik primleriniz emeklilik fonuna yatırılmışsa ve çalışma sürenizin tamamını sadece kamu sektöründe geçirmişseniz, emeklilik fonundan ayrılıp ikramiyeli emeklilik ödemelerinizi alabilirsiniz.
Memur açığa alınınca maaş alır mı?
Görevlerinden uzaklaştırılan ve görevleriyle ilgili olsun veya olmasın bir suçtan dolayı tutuklanan veya gözaltına alınan memurlar, o süre boyunca maaşlarının üçte ikisini alacaklardır. Bu kişiler, bu kanunda öngörülen sosyal haklardan ve yardımlardan yararlanmaya devam edeceklerdir. Başka bir deyişle, kişi işten çıkarıldığında maaşının 2/3’ünü almaya devam edecektir.
Açıkta kalma süresi ne kadardır?
Ceza soruşturması veya disiplin soruşturması sırasında görevden uzaklaştırma üç ay süreyle verilebilir. Bu sürenin bitiminden sonra, geçici kararın gerekçeleri devam ediyorsa tedbir üçer aylık dönemler halinde uzatılabilir.
Bir memur kaç yıl ceza alırsa işten atılır?
Bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan memur, suçu kasten işlerse kamu hizmetiyle ilişkisi kesilir. Kişinin kamu hizmetine devam edebilmesi için suçu kasten değil, dikkatsizlik sonucu işlemiş olması gerekir. İhmal sonucu işlenen suçlarda bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan kişinin iş ilişkisi kesilmez.
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
Hangi durumlarda memurluktan atılır?
Madde hükmü gayet açıktır. Adaylık süresi içinde (aynı kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre bu süre en az 1, en çok 2 yıl olabilir) başarısız olanlar ve adaylık süresi içinde kamu hizmetiyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanlar, adaylıklarının kamu hizmetinden çıkarılmasına karar verilir.
Göreve iade edilen memura faiz ödenir mi?
Anayasa Mahkemesi’nden ’emsal’ faiz kararı: Göreve iade edilen memurun kesilen maaşı faiziyle birlikte ödenecek.
Görevden çekilen memur geri dönebilir mi?
DMK’nın 97. maddesine göre, usulüne uygun yazılı bir başvuru ile istifa (istifa) talebinde bulunan kamu görevlisinin kamu hizmetine dönmesi için en az 6 ay geçmesi gerekirken, istifa etmeyi (emekli olmayı) düşünen kamu görevlisi için bu süre 1 yıldır. Yani bu süreler dolmadan kamu hizmetine dönemez.
Görevden atılan memur tekrar göreve dönebilir mi?
4. 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde yazılı usule aykırı olarak istifanın değerlendirilmesi ve görevden ayrılmanın sonuçları; Kamu görevinden ayrılmış sayılan bir memurun görevi, görevden ayrılmış sayıldığı tarihte sona erer ve bir yıllık süre dolmadan memuriyete iade edilemez.
İhrac edilen memur tazminat alabilir mi?
Öte yandan, olağanüstü hal nedeniyle kamu görevinden çıkarılma, İş Kanunu’na göre kıdem tazminatının geri alınması nedenleri arasında yer almamaktadır. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde, işverenin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi halinde kıdem tazminatı ödenmeyeceği hükme bağlanmıştır.
Memuru kimler açığa alabilir?
Görevden alma yetkileri, Kanunun 138. maddesinde sayılmıştır: “a) Atamaya yetkili amirleri; b) Bakanlık ve Genel Müdürlük müfettişleri; c) İllerde valiler; d) İlçelerde kaymakamlar (İlçe idaresi şube müdürleri için valinin muvafakati aranır.)
Açığa alınan memur itiraz edebilir mi?
İnfazın durdurulması kararı verildiğinde memur görevine başlar ancak dava esastan devam eder. İnfazın durdurulması geçici bir tedbirdir. İnfazın durdurulması başvurusu iptal prosedüründe reddedilirse, bu karara karşı 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edilebilir.
Görevden uzaklaştırma kaç ay sürer?
Bir memurun görevden uzaklaştırılabileceği süre, kanunun 145. maddesinde belirtilmiştir; “Görevden çıkarma; İşlem disiplin amaçlı ise en fazla 3 ay sürebilir. Bu süre sonunda memur hakkında karar verilmediği takdirde görevine iade edilir.”
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
Memurun görevden alınma nedenleri nelerdir?
Niteliği itibariyle en ağır ceza olan kamu görevinden çıkarma cezası için kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunması, devlete ait gizli bilgileri açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekir.
Görevden uzaklaştırılan memur tayin isteyebilir mi?
Görevden alınan veya disiplin soruşturması yapılan personelin başka bir tesise nakledilmesinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. <20 Haziran 2023 Kaynak: zeytinvadisi.com.tr