Valiz neden olur?
Varisli damarlar, damardaki kan basıncının artmasıyla oluşur. Obezite, uzun süre ayakta durma veya oturma, artan yaş ve genetik yatkınlık varisli damarlara neden olan faktörlerdir. Güven Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden uzmanlar varisli damarlar hakkında bilgi verdi.
Varis nasıl tedavi edilir?
Varisli damarlar yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Başlıca tedavi yöntemleri cerrahi tedavi, kompresyon çorapları, skleroterapi (iğne tedavisi) ve endovenöz müdahalelerdir (intravenöz lazer tedavisi). Her yöntem varisli damarların büyüklüğüne ve sıklığına göre uygulanır.
Varis hangi hastalıklara yol açar?
İlk başta sadece rahatsızlık hissi yaratıyor gibi görünen varisli damarlar, zamanla şiddetli bacak ağrısı, flebit, varisli damarların yırtılıp kanaması, varisli damar içinde pıhtı oluşup akciğere gitmesi (pulmoner emboli) gibi belirtilere yol açabilir.
Varis neden kaynaklanır?
Varisli damarlar, bacaklarda şişmiş, genişlemiş ve daralmış damarların oluşumudur ve damarlardaki kan basıncının artması ve venöz kapakçığın bozulmasına neden olur. Yaş, genetik faktörler, gebelik, obezite, hareketsizlik veya uzun süre ayakta kalma gibi durumlar varisli damarların oluşumunu tetikler.
Varis tedavi edilmezse ne olur?
Venöz yetmezlik ve bunun sonucunda oluşan varisli damarlar, tedavi edilmediği takdirde çeşitli semptomlara ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olur. Bu semptomlar arasında bacak ağrısı, şişlik, kramplar, ayak bileğinde renk değişikliği ve kozmotik rahatsızlığa neden olan varisli damarlar bulunur.
Varis doğal yollarla geçer mi?
Varisli damarları olan bazı hastaların bu hastalığı bitkisel yöntemlerle tedavi etmeye çalıştıklarını sıklıkla görüyoruz. Ancak ne yazık ki; varisli damarlar bitkisel yöntemlerle tedavi edilemez! Varisli damarlar şu gibi bitkiler veya yağlarla tedavi edilemez:
Bacaklardaki varisler nasıl geçer evde?
Varisli damarlar evde nasıl tedavi edilir? Çok fazla hareket etmekten kaçının. Bacağınızı yükseltin ve duvara yaslayın. Diyet. Varisli damar ağrısını hafifletmek için bitki çayları kullanın.
Hangi varis tehlikelidir?
İki tür varis vardır: iç damar ve dış damar. Buna göre hangi tür varisin daha tehlikeli olduğu sorusu önemli sorulardan biridir. İç damarlarda oluşan varislerin insan sağlığı için daha büyük bir risk oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Varis ağrısı nerelere vurur?
Varis ağrısının yayıldığı bölgeler şu şekilde özetlenebilir: Bacaklar. Varis ağrısı en sık alt bacaklarda, diz arkasında ve baldırlarda hissedilir. … Ayaklar ve ayak bilekleri. Özellikle günün sonuna doğru ayaklarda ve ayak bileklerinde ağrı meydana gelebilir.
Varis en çok kimlerde görülür?
Varisli damarlar kimlerde görülür? Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Kalıtsaldır, yani ailesinde varisli damar geçmişi olan kişilerde daha sık görülür.
Varisin kalbe zararı var mıdır?
Mehmet Fazıl Tolga Soyal, Uzman Dr. Hakkı Serkan Şahin, obezite, hareketsizlik ve sürekli ayakta kalma gibi durumların tetiklediği varis ve venöz yetmezliğin, tedavi edilmediği takdirde kalp damar sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini anlattı.
Varis kalp krizine neden olur mu?
🔷 Varisli damarlar doğrudan kalp kriziyle ilişkili değildir. Ancak damarsal bir hastalık olan varisli damarlar genel kalp sağlığıyla ilişkili olabilir. Bu nedenle varisli damarların varlığı göz ardı edilmemeli ve bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.
Bacaklarda varis olmaması için ne yapılmalı?
Yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi sürekli hareketleri tercih edin. Yazın uzun süre güneşlenmekten kaçının. Bir saatten fazla oturmayın veya ayakta durmayın. Bacaklarınızı günde birkaç kez yukarı kaldırmanız iyi bir fikirdir.
Bacaktaki varis için hangi bölüme gidilir?
Varisli damarların tanısı ve tedavisi, bir uzman tarafından deneyime dayalı bir muayene ve renkli Doopler USG kullanılarak ayaktan muayene ile yapılmalıdır. Bilgilerimizden de görülebileceği gibi, varisli damarların tedavisi için hangi doktora başvurulmalı sorusunun doğru cevabı kalp damar cerrahisi uzmanıdır.
Varisi olanlar ne yapmalı?
Varisli damarların kötüleşmesini nasıl önleyebilirsiniz? Fazla kiloluysanız düzenli egzersiz yapın. Uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçının. Dar giysiler giymeyin. Destekleyici taytlar giyin.
Kaynak: mertsunucum.com.tr