Sayıştay denetiminde nelere bakılır?
Kamu idarelerinin mali rapor ve tabloları ile bunlara ilişkin tüm temel ve gerekli belgelerin değerlendirilmesi, bunların güvenilirliği ve doğruluğu hakkında görüş oluşturulması, mali yönetim ve iç kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.
Performans denetimini kim yapar?
Türkiye’de 1996 yılında 4149 sayılı Kanunla getirilen “etkinlik, ekonomiklik ve verimlilik” (VERİMLİLİK) denetimlerinin yanı sıra, Sayıştay, bir yargı organı ve mahkemeye “performans denetimi” görevi verilmiştir. 5018 ve 6085 sayılı Kanunlar.
Sayıştay denetçisi nereleri denetler?
Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri; gelir, gider ve mallara ilişkin hesap ve işlemlerin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını inceler ve bunlarla sorumlu olanların hesap ve işlemlerinden kaynaklanan ve kamunun zararına neden olan konularda kesin hüküm verir.
Sayıştay müfettişi neyi denetler?
Sayıştay, kamu idarelerinin hesaplarını, işlemlerini, faaliyetlerini ve malvarlıklarını, hesap veya faaliyet dönemine bakılmaksızın bir veya daha fazla yıl içinde denetleyebilir. Ayrıca bunları sektör, program, proje ve tema bazında denetleyebilir.
Sayıştay performans denetimi yapar mı?
Sayıştay, kamu idarelerinin ilgili raporlarında yer alan performans bilgilerinin niteliğini değerlendirerek performans denetimi görevini yerine getirir.
Denetimin amaçları nelerdir?
Denetim, durum tanımlama, değerlendirme, düzeltme ve geliştirmeden oluşan döngüsel bir eylemdir. Durum tanımlama ve değerlendirme, denetimin temel amacı olan düzeltme ve geliştirme araçlarıydı.
Sayıştay raporu kaç yılda bir yapılır?
Sayıştay, her yıl Türkiye Büyük Millet Meclisine beş genel rapor sunar.
Denetim türleri nelerdir?
Farklı denetim türleri üç başlık altında ele alınabilir. Bunlar yıllık mali tablo denetimi, uyumluluk denetimi ve faaliyet denetimidir. Türkiye’de denetim dendiğinde akla ilk gelen şey denetimdir ve denetim derken bağımsız denetim kastedilmektedir. Bağımsız denetim aynı zamanda yıllık mali tabloların denetimi anlamına gelir.
Sayıştay Tsk’yı denetler mi?
Sayıştay, Anayasa’dan kaynaklanan yükümlülüğü gereği her yıl, Türk Silahlı Kuvvetlerinin genel ve bağlı bütçelerine ilişkin bütün harcamaları, bu harcamalarla ilgili ihaleleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu karara bağlanan sonuçları düzenli olarak dış denetime tabi tutarak denetler.
Sayıştay hangi davalara bakar?
Anayasa’nın 160. maddesine göre Sayıştay, kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerin, devlet bütçesi çerçevesindeki her türlü gelir ve giderleri ile mallarını denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevlidir.
Sayıştay denetçisi maaşı ne kadar?
Verilere göre denetçiler ortalama aylık 40.500 TL maaş alıyor. 2024 yılında bir denetçinin en düşük maaşı 28.100 TL, en yüksek maaşı ise 60.200 TL olacak. Önceki yıllara bakıldığında denetçinin Temmuz 2023’te ortalama 30 maaş alması bekleniyor.
Sayıştay kime karşı sorumludur?
Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, Devlet bütçesi çerçevesindeki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının her türlü gelir, gider ve mallarını denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevlidir ve kanunla kendisine verilen denetim, kontrol ve karar alma görevlerini yerine getirir.
Sayıştay denetiminin amacı nedir?
Kamu mali yönetimi, hukuka uygun davranmalı, kamu kaynaklarını korumalı, kamu idarelerinin performansını değerlendirmeli, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamalı ve artırmalıdır.
SGK’yı kim denetler?
YÖNETİM VE TEFTİŞ MÜDÜRLÜĞÜ Müdürlüğümüz; Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanına doğrudan bağlı ve onun adına hareket eden, Başkan, Başmüfettişler, Müfettişler ve Müfettiş Yardımcılarından oluşan, iç ve dış teftiş ve denetimleri birlikte yapmakla görevli bir hizmet birimidir.
Sayıştay denetçisi hakim mi?
Denetçiler yargıç statüsündedir. Yargıçlarla aynı maaşı alırlar. Müfettiş, denetçi, uzman, denetçi vb. Çalışanlarından daha yüksek maaş alırlar, bu yüzden önceliğiniz denetçi olmalıdır.
Sayıştay hangi davalara bakar?
Anayasa’nın 160. maddesine göre Sayıştay, kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerin merkezî yönetim bütçesi çerçevesindeki her türlü gelir, gider ve mallarını denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevlidir.
Sayıştay denetçi ne iş yapar?
Sayıştay denetçisi, Anayasa ve kanunlarla Sayıştay’a verilen denetim, kontrol ve raporlama görevlerini yerine getirmekle yetkili kılınan kişidir. Sayıştay Kanunu’na göre denetçi, serbest meslek sahibi olarak sınıflandırılan bir meslektir.
Sayıştay incelemesi nedir?
Kamu mali yönetimi, hukuka uygun davranmalı, kamu kaynaklarını korumalı, kamu idarelerinin performansını değerlendirmeli, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamalı ve artırmalıdır.
Sayıştay yargıyı denetler mi?
Sayıştay, sorumluların hesap ve işlemleri hakkında kesin karar verme görevi çerçevesinde yargısal faaliyette bulunur.