Mersinde hangi nehir var?
Göksu, Antalya, Konya, Karaman ve Mersin illerinden geçip, Mersin ilinin Silifke ilçesinin güneyinde Akdeniz’e dökülen bir akarsuydur.
Mersin’de hangi göller var?
Göller: Mersin ilindeki doğal göller; Silifke’de: Akgöl, Keklik Gölü, Paradeniz Gölü; Gülnar’da: Aygır Gölü, Kamışlı Göl, Uzun Göl. Ayrıca bölgede Gezende ve Berdan Baraj göllerinin yanı sıra sulama amaçlı oluşturulmuş çok sayıda gölet bulunmaktadır.
Mersinde hangi dağlar var?
Mersin ilinin büyük bir kısmı çok yüksek, engebeli ve kayalık batı ve orta Toros Dağları’ndan oluşur. Şehir merkezi, Tarsus ve Silifke gibi bu dağların denize kadar uzandığı yerlerde ovalar ve hafif eğimli alanlar ortaya çıkar.
Akdeniz’in akarsuları nelerdir?
Bölgenin en önemli akarsuları doğudan batıya doğru Asi, Ceyhan ve Seyhan nehirleri ile Göksu, Köprü Suyu, Aksu, Eşem ve Dalaman dereleridir. En önemli doğal göller ise Beyşehir, Eğirdir, Burdur ve Suğla gölleridir.
Mersin’in eski adı nedir?
1924 yılında Mersin ismiyle il olmuş, 1933 yılında merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel ismi verilmiştir. 28 Haziran 2002 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla ilin ismi tekrar Mersin olmuştur.
Silifke’de hangi nehir var?
Delta, 10.
Mersinde en temiz deniz nerededir?
Kızkalesi Plajı, Erdemli Mersin denince akla ilk gelen yerlerden biri Kızkalesi’dir. Mersin’in simgesi olan bu kalenin hemen karşısında Kızkalesi halk plajı yer almaktadır. Berrak, temiz ve kumlu denizi sayesinde yerli ve yabancı birçok turisti kendine çekmektedir.
Mersinde hangi şelale var?
Mersin’in Gülnar ilçesindeki Ilısu Şelalesi de yazın bunaltıcı sıcağından kaçmak için gelenleri serin havasıyla mest ediyor. Ve bir de şu var: Bu manzara her ziyaretçi tarafından fotoğraflarla ölümsüzleştirilmiş.
Türkiye’nin 4 büyük gölü hangisi?
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş dağları arasında ve ilin ortasında yer almaktadır. 517 km2’lik alanıyla Türkiye’nin dördüncü büyük gölüdür. Kuzey-güney uzunluğu 50 km, doğu-batı genişliği ise 3 ila 15 km olan Eğirdir Gölü’nün uzunluğu yaklaşık 3 km’dir.
Mersin’in bitki örtüsü nedir?
Bitki örtüsü genellikle Akdeniz iklimine uyum sağlamış makilerden oluşur. Defne, yabani zeytin, harnup, mersin, zakkum, böğürtlen ve kuşburnu. 100-1000 m. meşe arası, 100-1200 m. kızılçam, 1500 m. karaçam ve 2000 m. Daha yüksek rakımlarda sedir ve ardıç ağaçları bulunur.
Mersinde hangi iklim görülür?
Mersin ilindeki iklim bölgeden bölgeye değişir. İlin kıyı kesimlerinde (Tarsus dahil) Akdeniz iklimi hakimken, iç kesimlerde karasal iklim hakimdir. Tarsus’un iklimi, sıcak ve kurak yazlar ve ılık ve yağışlı kışlar ile tipik bir Akdeniz iklimidir.
Mersin özelliği nedir?
Mersin, Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde bir liman kentidir. Mersin Limanı, Türkiye’nin en büyük limanlarından biridir. Şehirde turizm, endüstri, tarım ve nakliye gelişmiştir. Şehrin kuzeyindeki Yumuktepe tepesinde yapılan kazılarda birçok katman ortaya çıkarılmıştır.
Akdeniz’in eski adı nedir?
Bu nedenle bu bölgeye batıya açık deniz anlamına gelen “Batı Denizi”, Farsça ismiyle de bilinen “Bahr-i Sefid”, aynı zamanda “Akdeniz” denmiş ve Osmanlı dönemi haritalarında da yer almıştır (www.dzkk.tsk.tr).
Türkiye’de kaç tane akarsu var?
Türkiye’de yaklaşık 1.600 nehir bulunmaktadır ve bu nehirler genelde Karadeniz, Ege Denizi, Akdeniz ve İç Anadolu gibi farklı bölgelerde yer almaktadır.
Akdeniz’in en derin yeri neresi?
Dünyanın en büyük iç denizidir. Derin bir denizdir ve en derin noktası İyon Denizi’ndeki yaklaşık 5267 metre derinliğindeki Calypso Çukuru’dur. Doğu Akdeniz havzası, batı Akdeniz havzasından daha derindir. Tuzluluk oranı özellikle doğu Akdeniz’de yüksektir.
Türkiye’de en büyük nehir nerede?
Sivas’ın İmranlı ilçesinde Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğarak Samsun’un Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e dökülen Kızılırmak’ın uzunluğu 1355 kilometredir.
Göksu nehri hangi ilimizdedir?
Göksu, Kayseri ve Adana illerinden geçen Göksu Nehri, Seyhan Nehri’nin ikinci büyük koludur. Kaynağını Kayseri-Pınarbaşı’ndaki Tahtalı Dağları’ndan almaktadır.
Çoruh Nehri nerededir?
Kuzeydoğuya doğru akıp Muratlı’yı geçtikten sonra Gürcistan sınırlarına ulaşır ve Batum’un güneyinden Karadeniz’e dökülür. Çoruh Nehri’nin uzunluğu 376 km’dir.
Seyhan nehri nereden doğar ve nereye dökülür?
600 km2’lik Seyhan Nehri’nin iki önemli kolu vardır. Uzun Yayla’dan doğan ve Orta Toros Dağları’na doğru akan Zamantı, Seyhan Nehri’nin en uzun koludur. Diğer önemli kolu olan Göksu’ya katılıp Çukurova’ya dökülmeden önce Seyhan Nehri, Adana’dan geçerek Akdeniz’e dökülür.
Kaynak: traport.com.tr