Delil dilekçesi sunmak zorunlu mu?
75. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanununun 119 uncu maddesinin birinci fıkrasının f bendine göre, dilekçede, iddia olunan her bir vakıayı ispat eden delillerin hem yazılı olarak hem de basit yargılama usulünde gösterilmesi zorunludur. Cevap talebi için de aynı şart geçerlidir.
Delil dilekçesi en geç ne zaman verilir?
Cevap dilekçesinin verilmesi için süre, Medeni Kanun’un 127. maddesi uyarınca, dilekçenin davalıya tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 145. maddesi, tarafların kusuru bulunmayan hallerde mahkemenin sonradan delil sunulmasına izin verebileceğini hükme bağlamıştır.
Cevap dilekçesi sunmayan taraf delil sunabilir mi?
Davaya zamanında cevap vermediği için davayı reddettiği kabul edilen davalı, yalnızca reddi çerçevesinde kendini savunabilir ve ispatlayabilir. Bu bağlamda, davayı reddettiği kabul edilen davalı, süre geçtikten sonra bir cevap dilekçesi verebilir ve davacının ileri sürdüğü olguları çürütmek için karşı delil sunabilir.
Boşanma davasında delil sunulmazsa ne olur?
Sunulan delilin belirlenen süre içinde mahkemeye sunulmaması halinde, bu delile dayanma niyetinin olmadığı varsayılacaktır. Soruşturma aşamasında, ön incelemeden sonra belirlenen süre içinde sunulmayan deliller gelecekte kullanılamaz.
Deliller hangi aşamada sunulur?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 139/1-c hükmüne göre, yazılı yargılama usulünde taraflar, ön inceleme duruşmasına davetin tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık belirli süre içinde, başvurularında ileri sürdükleri ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmak zorundadırlar.
Delil hangi hallerde reddedilir?
(2) İstenen deliller aşağıdaki hâllerde reddedilir: a) Delil hukuka aykırı olarak elde edilmişse. b) İstenen olayın delille ispatı gerekiyorsa, bu durum karara etki etmez. c) Başvuru, sadece yargılamanın uzatılması amacıyla yapılmışsa.
Kesin delil yoksa ne olur?
Şüpheye yer bırakmayacak ve sanığı suçlanan suçtan mahkum etmeye yetecek kesin ve ikna edici bir delil elde edilemediği takdirde, suçlanan suçun sanık tarafından işlendiği kanıtlanmamış sayılır ve beraat kararı veya duruma göre beraat kararı verilir. Yaygın tabirle, sanık “delil yetersizliğinden beraat etti” ilan edilir.
Yeni delil ne zamana kadar sunulabilir?
Kanuni süre geçtikten sonra delil sunma Medeni Kanun delil sunma için bir süre belirler. Süreye uyulmadan delil sunmaya devam etmek bir hatadır. Dilekçelerde ilgili delillere atıfta bulunulduktan sonra delilin daha sonra sunulacağı tespit edilirse, hakim iki haftalık nihai bir süre belirler.
Dilekçeye cevap verme süresi geçerse ne olur?
Davalı bir cevap dilekçesi hazırlayıp mahkemeye sunmazsa ne olur? 128 işlendi. Buna göre, süresi içinde bir cevap dilekçesi sunmayan davalının, davacının dilekçede ileri sürdüğü tüm olguları inkar ettiği kabul edilir.
Cevap dilekçesi sunulmaması tanık dinlenir mi?
Cevap vermeyen taraf delil veya tanık sunabilir mi? Hukuk doktrini, cevap vermeyen davalının, reddi bağlamında savunmasını kanıtlamak için karşı delil sunma hakkını tanır. Yüksek Mahkeme’nin kararları da aynı yöne işaret eder.
Dilekçeye 30 gün içinde cevap verilmezse ne olur?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre eski uygulama devam etmektedir. Başvurunun kabulü veya reddi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde cevap alınamazsa, başvurunun talep edilen idare tarafından reddedildiği kabul edilir ve bu silme kararına karşı itiraz etme hakkınız vardır.
Delil dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir mi?
Delil toplama işlemi diğer tarafın yokluğunda yapılmışsa mahkeme, başvuruyu, delil toplama raporunu ve varsa bilirkişi görüşünün bir örneğini diğer tarafa derhal bildirmek zorundadır (TTK m. 403). Aksi halde, diğer tarafa tebliğ edilmeyen delil toplama raporu davada delil olarak kullanılamaz.
Aile mahkemesinde deliller ne zaman sunulur?
Boşanma durumunda delillerin bu 2 haftalık süre içerisinde sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde mahkeme tarafların söz konusu delillere güvenmekten vazgeçtikleri kanaatine varacaktır.
Delil dilekçesi vermek zorunlu mu?
6100 sayılı Medeni Kanun’un 140. maddesinin gerekçesinde belirtildiği üzere, taraflar delil olarak gösterdikleri belgeleri dava dilekçelerine eklemek veya başka yerden getirilip getirilmediğini belirtmek zorundadırlar.
Çekişmeli boşanmada deliller ne zaman sunulur?
Boşanma davasında delil ne zaman sunulur? Delil sunumu, yargılamanın açılışı veya devamı sırasında gerçekleşebilir. Ancak boşanma davasında delil her zaman duruşma aşamasında sunulamaz. Deliller son ön duruşmadan itibaren iki hafta içinde sunulmazsa, kişi delil sunma hakkını kaybeder.
Delil tespiti zorunlu mu?
Delil talep edebilmek için hukuki bir menfaatin bulunması gerekir. Delilin kaybolma ihtimali varsa veya derhal keşfedilmezse üretilmesinin önemli ölçüde zorlaşması ihtimali varsa, kanunda açıkça öngörülen durumlar hariç, hukuki bir menfaat vardır ve delil alınması talep edilebilir.
Delil dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir mi?
Delil toplama işlemi diğer tarafın yokluğunda yapılmışsa mahkeme, diğer tarafa başvuruyu, delil toplama raporunu ve varsa bilirkişi raporunun bir örneğini derhal bildirmek zorundadır (TMK m. 403). Aksi halde, diğer tarafa tebliğ edilmeyen delil toplama raporu davada delil olarak kullanılamaz.
Hukuka aykırı delil sunmak suç mu?
Hukuka uygun olsun veya olmasın elde edilen delillerin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi bir suç olarak düzenlenmiştir. Bu durumda hem özel hayatın gizliliğini ifşa etme suçu (TCK 134/2) hem de kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayılması (TCK 136) suçu söz konusudur.
Tanık listesi sunulmazsa ne olur?
Ancak tanık listesi zamanında teslim edilmezse, bu belirli bir hak kaybına yol açacaktır. Örneğin, tanık olarak dinlenme hakkınızı kaybedebilirsiniz. Davanın basit veya yazılı bir prosedür olması bu kural üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir.
Kaynak: dure.com.tr