İçeriğe geç

Bütçe Ne Demek Cümle Içinde Kullanımı

Bütçe ne demek örnek?

Örneğin, bir bütçe küçük bir çocuğun harçlığının belli bir kısmını bisiklet almak için biriktirmesi veya bir çiftin düğünü için biriktirdiği para olabilir. Bütçe yalnızca arzulanan veya lüks olarak kabul edilen nesneler/hizmetler için değildir; aynı zamanda temel ihtiyaçlar için de oluşturulabilir.

Bütçenin anlamı nedir kısaca?

Bütçe, gelir ve giderlerin belirli bir zaman diliminde planlandığı, organize edildiği ve izlendiği bir finansal plandır. Bireyler, haneler, işletmeler ve hükümetler tarafından gelir ve giderleri kontrol altında tutmak için kullanılır.

Bütçe ne demek ilkokul?

Bütçe, gelecekte belirli bir dönemde gerçekleşmesi beklenen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren bir tablodur. Başka bir tanıma göre, devlet, bir kuruluş, bir aile veya bir birey tarafından gelecekte belirli bir dönem için planlanan tüm gelir ve giderlerdir.

Bütçemiz ne demek?

Bütçe (Eski Fransızca: Bougette) devletin, bir kuruluşun, bir ailenin veya bir kişinin gelecekte belli bir dönem için planladığı gelir ve giderlerin toplamıdır.

Bütçe ne demek 4. sınıf?

Bütçe, belirli bir zaman diliminde elde edilecek geliri ve planlanan harcamaları gösteren bir tahmindir.

Bütçe nedir 3. sınıf?

Bütçe, gelecekte belirli bir dönemde ortaya çıkması beklenen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren bir tablodur.

Bütçe Türkçe mi?

Kökeni. Osmanlı Türkçesi bütçe kelimesi, Fransızca bütçe kelimesi ve İngilizce bütçe kelimelerinden türetilmiştir.

Bütçe türleri nelerdir?

Bütçe çeşitleri; Genel bütçe, özel bütçe, düzenleyici ve denetleyici kurum bütçesi, sosyal sigorta kurumu bütçesi ve yerel yönetim bütçesi kategorilerine ayrılır. Ayrıca genel bütçe, özel bütçe ve düzenleyici ve denetleyici kurum bütçelerinin toplamı devlet bütçesini oluşturur.

Bütçenin kökü nedir?

“Bütçe” kelimesinin kökünün İngilizce “bouget” kelimesinden geldiğine inanılmaktadır. Bouget kelimesi çanta, küçük deri çanta anlamına gelir.

Bütçe nedir sosyal bilgiler?

Sözlükte bütçe, devletin, kuruluşların, ailelerin veya bireylerin belirli bir süre için gelecekte planladıkları tüm gelir ve giderler olarak tanımlanmaktadır. Bireyler, kurumlar ve devletler, belirli bir süre içinde gelir ve giderleri düzenleyerek ve izleyerek finansal planlarını uygulamaya koyarlar.

Bütçesi ne anlama gelir?

Bütçe, belirli bir zaman diliminde ne kadar para kazanacağınızı ve harcayacağınızı öngören bir dengeleme planıdır. Aile bütçelemesi, tüm hane için bu gelir/gider dengesini oluşturmak anlamına gelir. Aile bütçesi aylık veya yıllık olarak planlanabilir.

Bütçe doğrusu ne demektir?

Bütçe doğrusu, tüketicinin verilen geliriyle piyasadan satın alabileceği iki tüketim malı X ve Y’nin çeşitli kombinasyonlarını gösteren bir doğrudur. Mallardan birinin miktarları koordinat eksenlerinden birinde ve diğerinin miktarları diğerinde gösterilirse, bütçe doğrusu iki ekseni kesen düz bir çizgi şeklindedir.

Bütçe kim yapar?

Genel bütçeye ilişkin gelir teklifi Maliye Bakanlığınca, diğer bütçelere ilişkin gelir teklifleri ise ilgili idarelerce hazırlanır. 5- Kamu idareleri, bütçe gelir ve gider tekliflerini gerekçeleriyle birlikte hazırlar ve yetkilileri tarafından imzalanarak Temmuz ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığına gönderirler.

Bütçe yapmanın önemi nedir?

Bütçenin amacı gelir ve gider arasında bir denge yaratmaktır. İster birey ister işletme olsun, bütçe planlaması finansal kaynakların etkin bir şekilde tahsis edilmesini ve yönetilmesini sağlayarak finansal zorlukları ve borçları en aza indirir.

Bütçe hakkı nedir?

Yaklaşık yedi asır süren tarihi bir gelişmenin ardından bugünkü anlamını bulan bütçe hakkı; halkın veya onun adına yetkilendirilmiş kuruluşların, devletin nereye ve ne kadar harcama yapacağı ve bu harcamalar için halka ne gibi sorumluluk yükleyeceği konusunda söz sahibi olabilmesi anlamına gelmektedir.

Kaç çeşit bütçe var?

1050 sayılı Kanunda bütçe çeşitleri; 1- Genel bütçe, 2- Katma bütçe, 3- Özel bütçe ve ilgili döner sermaye bütçesidir. Söz konusu kanunda bu husus öngörülmemiş olmakla birlikte uygulamada fon bütçeleri de oluşturulmuştur.

Bütçeyi kim yapar?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bütçe Kanunu’nu geçirerek yürütmeye harcama ve gelir toplama yetkisi verir. Yürütme organı bu yetki kapsamında bütçeyi de uygular. Bütçe hukuku ayrıca bu yetkinin kullanımını ve Bütçe Kanunu’nun uygulanmasının sonuçlarını Kesin Muhasebe Kanunu aracılığıyla izlemeyi de içerir.

Bütçe nasıl hesaplanır?

Bütçe nedir ve bütçe nasıl hesaplanır sorusunun cevabı bütçeleme türüne göre değişir ve genellikle gelirden giderler çıkarılarak hesaplanır. Ortaya çıkan sayı bütçedir. Gelir giderleri aşarsa bütçede fazlalık olur. Giderler gelirden fazla olsa bile bütçede açık olur.

Bütçe gelirleri nelerdir?

(Bütçe gelirleri) Kanunla verilen yetkiye dayanarak alınan vergi, resim, harç ve kesintiler bütçe gelirlerinin en büyük kısmını oluşturur. Buna faiz ve ceza gelirleri ile devletin taşınır ve taşınmaz mallarından elde edilen gelirler de dahildir.

Kaynak: gaziyayincilik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir