İçeriğe geç

Birun Osmanlıca Ne Demek

Bîrun ne demek Osmanlıca?

Birun, Osmanlı saray teşkilatının “dış saray” olarak adlandırılan ve önemli saray personelini barındıran idari kısmıdır. Birun bölümündeki görevliler arasında Yeniçeriler, doktorlar, terziler ve muhafızlar yer alırdı.

Topkapı Sarayı Bîrun ne demek?

Topkapı Sarayı’nın örgütsel olarak hizmet ve koruma alanı (Bîrun), yönetim merkezi (Dîvân-ı Hümâyun), eğitim alanı (Enderûn) ve padişahların özel yaşam alanı (Harem) olmak üzere dört bölümden oluştuğu söylenebilir.

Bîrun ne demek TDK?

TDK’ya göre Birun kelimesi Osmanlı sarayında harem ve Enderun dışında kalan bölümü ifade etmektedir.

Bîrun soyu nereden gelir?

Biruni, Orta Asya’da tarihi bir bölge olan Harezm’de doğdu. Babasını genç yaşta kaybetti. Harezm’de Afrigoğulları hanedanının (Âl-i Irak) koruması altındaydı ve sarayda matematik ve astronomi eğitimi aldı.

Birun mektebi nedir?

Osmanlı Sarayı’nda devlet adamlarının yetiştirilmesi için çeşitli bölümlerden oluşan eğitim kurumunun adıdır. Osmanlı Sarayı’nda Birun, Divanhane ve Harem gibi bölümler arasında yer alır. Birun, birinci ve ikinci avluya yayılmış olup ıstabl-ı âmire, matbah-ı âmire gibi birimlerden ve bunların kadrolarından oluşur.

Birun kaça ayrılır?

Sarayın (yabancı) Birun hizmetçileri altı sınıfa ayrılmıştı: idari, askeri ve dini hizmetçiler. Bu görevlilerin atanması ve terfisi özel ilkelere göre gerçekleştiriliyordu.

Enderun Birun ne demek?

1) Birun denilen dış kısım, 2) Enderun denilen iç kısım, 3) Harem-i Hümayun. Sarayın Birun denilen kısmı, sarayın dışı, yani Babüs’saade dışındaki teşkilatıdır.

Birun görevleri nelerdir?

Birun’un faaliyet alanı oldukça genişti. Osmanlıcı Halil İnalcık’ın yazdığı gibi, “Dışişleri Bakanlığı, hükümet ve tören ofisleri de dahil olmak üzere Sultan’ın dış dünyayla ilişkilerini düzenleyen tüm kuruluşları içeriyordu ve Sultan’ın daimi ordusunun kapsamı oldukça genişti.” Osmanlıcı Halil İnalcık’ın yazdığı gibi, “Dışişleri Bakanlığı, hükümet ve tören ofisleri de dahil olmak üzere Sultan’ın dış dünyayla ilişkilerini düzenleyen tüm kuruluşları içeriyordu ve Sultan’ın daimi ordusu.”

Birun kaç odalı?

Birun Hotel, Türk halkının misafirperverliğinden ilham alarak tarih ve doğayı bir araya getiriyor. Birun’da 74 deluxe oda, 2 engelli odası, 6 tek yatak odalı suit, 36 aile suiti, 2 junior suit, 1 royal suit ve 2 king suit olmak üzere toplam 123 farklı oda bulunuyor. Her odada 1…

Beria ne demek kökeni?

(ﺑﺮﻳﻌﻪ) sıfat ve i. (ar. berī’at “güzellik bakımından üstün olmak”) (Bir kadın) Güzellik, olgunluk ve zekâ bakımından akranlarından üstün olan [Ayrıca kadın ismi olarak da kullanılır].

Enderun manası nedir?

Enderun, Farsçada “sarayın iç kısmı” anlamına gelir.

Sancağın anlamı ne?

Sancak, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapısını ifade eden bir terim olup, Osmanlı İmparatorluğu’nda bir bölge veya gelir getiren alanı ifade eder.

Bîrûnî nerede yaşamıştır?

El-Biruni, 1017-1030 yılları arasında Hindistan’da yaşamış ve bu dönemde ünlü eseri Kitab’üt-Tahkik Ma li’l-Hind’i yazmıştır. Yunan filozofları Aristoteles, Arşimet ve Demokritos’un eserlerinden etkilenen El-Biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başlamıştır.

Atatürk soyu nereden gelir?

Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından büyükbabası Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda doğmuştur. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacık Yörüklerine mensupturlar. Annesi Zübeyde Hanım, Selanik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.

Birunda ne yapılır?

Sarayın (yabancı) Birun hizmetçileri altı sınıfa ayrılmıştı: idari, askeri ve dini hizmetçiler. Bu görevlilerin atanması ve terfisi özel ilkelere göre gerçekleştiriliyordu.

Birun görevleri nelerdir?

Burada çalışan alim sınıfı ve Birun ağaları denilen ağalar sarayın harem ve enderun kısımlarının dışındaki yerlerde ve konutlarda kalır, görevlerini yapar ve akşam evlerine giderlerdi. Birun teşkilatı ile ilgili tüm atamalar sadrazam tarafından yapılırdı.

Bâdiye ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما‎ (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة‎ (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما‎ (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.

Banu ne demek Arapça?

Banu (بنو) Arapçada “çocuklar” veya “torunlar” anlamına gelir ve bir kabile atasının isminden önce gelir. Banu (بنو) Arapçada “çocuklar” veya “torunlar” anlamına gelir ve bir kabile atasının isminden önce gelir.

Bedîd ne demek Osmanlıca?

( ﺑﺪﻳﺪﺍﺭ– ﺑﺪﻳﺪ) sıf. (Farsça bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünürde, açık, aşikâr, belirgin, zâhir, pedid, pedîdar: Meyhanede (Muallim Nâci) başka bir âlem bedîdâr yarattım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haironplus.com.tr