Denilince mi deyince mi?
Öte yandan, tek heceli “say” ve “eat” fiillerinde, i ünlüsü söyleyişte de yazılır: say, say, say, let’s say, so; eater, by eating, eating, let’s eat, eat, when we eat, eat, vb. Ancak, örneğin, söylediğinizde, kelimelerdeki e harfi yazımda korunur.
Deyecek mi değecek mi?
TDK’da yazılan “douch” kelimesi kolayca öğrenilebilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan “douch” kelimesi “touch” olarak yazılmalıdır. TDK’ya göre doğru yazılması gereken önemli bir kelimedir. “Deymek” yazımında hata yapan kişiler “dedmek” olarak yazmalıdır.
Bir şeyin doğru yazılışı nedir?
TDK’ya göre “bir şey” kelimesinin doğru yazımı “bir şey”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “bir şey”dir.
Türkçede doğru mu?
Kelimenin Türkçe’deki doğru yazımı. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Türkçe’de”dir.
Deyince de de ayrı mı?
Bağlaç da / da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu takip eder: Hem kızı hem de gelin geldi. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Deyin mi değin mi?
“Dek” anlamına gelen bu kelime, günlük dilde “sincap” olarak da kullanılır. Bu kelime sıklıkla say olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “dec” biçiminde olmalıdır.
Deyip yazım hatası mı?
“Say” veya “say” kelimesinin doğru yazımı “say”dir. Yanlış yazılmıştır. Kamuoyunda sıklıkla ve bazen yanlış kullanılan kelimelerden biridir.
Nazar deydi mi değdi mi?
“Did he said?” ifadesi TDK verilerine göre yanlış yazılmış bir ifadedir. Bu kelimenin doğru yazımı şu şekilde olmalıdır. Bunların dışındaki yazımlar yanlış yazım olarak kabul edilir. “Was it worth it?” ifadesi en çok yanlış yazılmış kelime olarak kabul edilir.
Deymiş nasıl yazılır?
Bilecik’te olduğunu açıklıyor. -de eki burada olma durumunu anlatıyor. Cümleden çıkarılırsa anlam bozulacağı için yan yana yazılmalıdır. Bu kelime Bilecik’te geçtiği için sıklıkla yanlış yazılır. Doğru kullanım “in Bilecik” olmalıdır.
Göz ardı neden ayrı yazılır?
Çünkü TDK’ya göre “ignore” kelimesi iki ayrı kelime olarak yazılır: “eye” ve “hinten”. Bu nedenle aralarında boşluk olması doğru yazımdır. Bileşik yazımı “ignored” yanlıştır ve kabul edilmeyecektir. Not: Bu nedenle; “to explore”, “to explore” ve benzeri ifadeler her zaman ayrı yazılır.
60’dan mı tan mı?
Sayıların yazımı Yüzde ve binde birler işaretlerini yazarken, sayı ile işaret arasında boşluk bırakılmamalıdır: %25, %50, vb. 3, 4, 5, 40, 60, 70 ile biten sayıların ardından gelen “-de ve -den” ekleri, ünlü uyumu ve ünsüz sertleşmesi gözetilerek “-te/-ta ve -ten/-tan” olur: 1923’te, 1940’tan itibaren…
Her şeyi bitişik mi?
Yaygın bir sorun, everything kelimesinin yazımıdır. Türk Dil Kurumu’nun yönergelerine göre, “herşey” kelimesi yanlış bir yazıma sahiptir. Doğru yazımı “everything”dir. Bu, Türkçe dilbilgisine göre ayrı yazılması gereken bir bileşik kelime olduğunu gösterir.
Cübbe mi cüppe mi?
Ciddiye alıp almamak sizin takdirinize kalmış, ancak 1983’te TDK Türkçe sözlüğünün 7. baskısında “cüppe” yazıyor, aslı Arapça. Daha sonra TDK sözlüğüne “cübbe” olarak eklendi. Eski TDK. 1987’de kadrosu tarafından kurulan dil derneğinin sözlüğüne göre doğru Türkçe yazımı ve kullanımı “robe”dir.
Haydi mi Hadi mi?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Hadi, hadi” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hayli Hayli” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “hadi”dir.
Sımsıkı mı sımsıkı mı?
Ayrı ayrı yan yana yazıyor: “Sıkı sıkı sarılalım” – Kızım – YouTube.
Yiyorum mu yiyiyorum mu?
“Yiyor musun?” veya “Yiyor musun?” Sorunun doğru cevabı fiilin öznesine bağlıdır. Özneniz siz, onlar veya çoğul haldeki başka bir kişiyse, “eats” kullanmalısınız. Özne sizseniz, “I eat” kullanmalısınız.
Gitgide mi gitgide mi?
Birçok kişi bu soruyu yazım kuralları arasında arar. Türk Dil Kurumu’nun (TDK) web sitesindeki sözlükte arama yaparsanız, kelimenin bu şekilde yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerde bulunan “gradually” kelimesinin ayrı yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “gradually”dir.
Bire bir mi birebir mi?
Türk Dil Kurumu’na göre Birebir kelimesinin doğru yazımı “birebir” olmalıdır. Kelimeyi harfi harfine yazmak yanlıştır. Birebir kelimesi yan yana yazılmış bir kelime olarak bilinir.
Neden mi ayrımı yazılır?
Mi eki geleneksel olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumunu takip eder. Örnek: Sen de geldin mi? Mi eki soru sormaktan başka görevler için kullanıldığında ayrı yazılır. Örnek: Güzel, güzel!23 Kas 2021
Kaynak: nevadesign.com.tr