İçeriğe geç

Tmk 989 Nedir

TMK 698 maddesi nedir?

Madde 698 – Ortak malvarlığının devamı için bir hukuki işlem veya ortak malvarlığının daimi bir amaca tahsis edilmesi zorunluluğu bulunmadıkça, taraflardan her biri, ortak malvarlığının birlikte kullanılmasını isteyebilir. Devir isteme hakkı, hukuki işlemle en çok on yıllık bir süre ile sınırlandırılabilir.

TMK 463 maddesi nedir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 463/4. maddesi, vesayet makamının onayından sonra, ömür boyu emeklilik veya gelir bağlanmasına veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasına ilişkin işlemlerin denetim makamının (ilk derece hakimi) iznine tabi olduğunu hükme bağlamıştır.

TMK maddesi nedir?

Türk Medeni Kanunu yaklaşık beş kitaptan oluşur. Medeni hukuk, bireyler, aileler, miras ve mülkiyet arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuktur. Medeni hukukun konuları arasında bireylerin hakları ve yükümlülükleri, ailenin kurulması ve miras ilişkilerinin düzenlenmesi yer alır.

TMK 688 maddesi nedir?

Madde 688 – Ortak mülkiyette, birden fazla kişi, maddi olarak bölünmemiş olan bir şeyin tamamına, belirli paylarla maliktir. Aksi kararlaştırılmadıkça, paylar eşit sayılır. Her hissedar, kendi payına ilişkin olarak malikin hak ve borçlarına sahiptir.

TMK 699 maddesi nedir?

Türk Medeni Kanunumuzun 699. maddesine göre: “Tasfiye, malların bulundukları halleriyle taksim edilmesi veya müzakere veya açık artırma yoluyla satılıp bedellerinin paylaşılması suretiyle yapılır.”

TMK 650 maddesi nedir?

Madde 650 – Mirasçılar, mirasçıların veya ortak köklerin sayısına göre terekenin paylarını oluştururlar. Anlaşma sağlanamazsa, mirasçılardan herhangi biri payların oluşturulması için sulh hukuk hâkimine başvurabilir. Hakim, payları oluştururken mahalli örf ve adetleri, mirasçıların kişisel durumlarını ve çoğunluğun isteklerini göz önünde bulundurur.

TMK 444 maddesi nedir?

Türk Medeni Kanunu’nun 444. maddesi, vesayet altındaki kişilere gayrimenkul satışına ilişkin usulleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre; gayrimenkul satışı, sulh mahkemelerinin talimatı üzerine ve yalnızca vesayet altındaki kişinin menfaatlerinden doğan davalarda mümkündür.

TMK 497 nedir?

“MADDE 497 – Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan ölenin mirasçıları, onun büyük ana ve büyük babalarıdır. Bunlar eşit mirasçıdırlar. Miras bırakan kişiden önce ölen büyük ana ve büyük babaların yerini, miras yoluyla her derecede altsoyu alır.

TMK 536 maddesi nedir?

Madde 536 – Fiil ehliyeti olmayanlar, ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden çıkarılmış olanlar, okuma-yazma bilmeyenler, miras bırakanın eşi, üst ve altsoyu ile kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, vasiyetnamenin hazırlanmasına görevli veya tanık olarak katılamazlar.

TMK 4721 nedir?

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu. Madde 1 – Kanun, ele aldığı bütün hususlara esas ve içerik bakımından uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim, örf ve adet hukukuna, bu da yoksa kanun koyucu olsaydı koyacağı kurala göre karar verir.

TMK 436 nedir?

Madde 436 – Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere Hukuk Muhakemeleri Kanununa tabidir: 1. Karar verildiğinde ilgiliye kararın gerekçeleri bildirilir ve karara karşı itiraz hakkı bulunduğu denetim makamına yazılı olarak bildirilir.

TMK 506 maddesi nedir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 506. maddesine göre, altsoy için zorunlu pay, mirasın kanuni payının yarısıdır. Mirasçı olarak atanan kişi, ölenin külli halefi olduğundan, kanuni mirasçı gibi mirasın açılmasıyla mirasın tamamına veya belli bir payına malik olur (TMK 599).

TMK 689 nedir?

“Madde 689 – Bu madde İsviçre Medeni Kanunu’nun 647. maddesinden alınmıştır. Maddenin birinci fıkrası, tarafların, ortak malın kullanımı, yararlanılması ve yönetimine ilişkin konularda yasal hükümlerden farklı düzenlemeler yapmak üzere oybirliğiyle anlaşmalarına olanak tanımaktadır.

TMK 166 nedir?

Madde 166 – Evlilik birliği, birlikte yaşamaları artık beklenmeyecek kadar sarsıldığında, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Önceki fıkrada sözü edilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise davalı, açılan davaya itiraz etme hakkına sahiptir.

TMK 426 nedir?

Türk Medeni Kanunu’nun 426. maddesi temsil ve kayyımlık konusunu düzenlemektedir: “Yasal temsilcinin bir konudaki menfaati, küçüğün veya kısıtlının menfaatiyle çatışırsa.” Buna göre, kısıtlı ile vesayet altındaki kişi arasında menfaat çatışması olup olmadığı incelenmeli ve buna göre temsilci kayyım atanmalıdır.

Paylı mülkiyet davası sonucunda ne olur?

Ortaklığın feshi davası, müşterek veya elbirliği mülkiyeti bulunan taşınır veya taşınmaz mallar üzerindeki müşterek mülkiyetin sona erdirilmesini amaçlayan bir davadır. Bu dava sonucunda hâkim malın taksimine karar verirse, müşterek mülkiyet sona erer ve bireysel mülkiyet doğar.

İzale-i Şuyu davası hissemi satmak istemiyorum ne yapmalıyım?

İzale-i Şuyu davasında hisselerini satmak istemediğini söyleyen biri ne yapabilir? İzale-i Şuyu davasında hisselerini satmak istemediğini söyleyen herkes eşit taksim yani ortaklığın paylaşılmasını talep edebilir. Dolayısıyla malın paylaşılmasını ve hisselerin satılmamasını talep etmelidir.

İzale-i Şuyu davası hangi durumlarda açılamaz?

Miras ortaklıklarında miras bırakanın ortaklığı feshetmesi yasaktır, ortaklığın feshi hukuken mümkün değildir (kat mülkiyeti anlamında) ve uyuşmazlık konusu mallar sürekli bir amaca tahsis edilmiştir.

İzale-i Şuyu davasında değer tespiti nasıl yapılır?

Ortaklığın Feshi (İzale-i Şuyu) Değeri Nasıl Belirlenir? Ortaklığın feshi durumunda, söz konusu malların değerinin tespiti için keşif yapılır. Keşif sonrasında bilirkişiler tarafından dava anındaki malın değeri belirlenir.

Kaynak: katipogluelektrik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haironplus.com.tr