İçeriğe geç

4721 Sayılı Kanun Nedir

TMK 4721 maddesi nedir?

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim örf ve adet hukukuna göre, yoksa kanun koyucu olsaydı koyacağı kurala göre karar verir. Hâkim kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır.

4721 sayılı kanun tedavi amaçlı kişisel koruma kararı nedir?

Kişinin hukuki statüsüne son derece ciddi bir müdahale teşkil eden zorunlu tedavi, ancak uygulanması için şartları açıkça ortaya koyan bir yasal hüküm temelinde gerçekleştirilebilir. Zorunlu tedavi, bireyin kendi adına karar verme hakkı, kişisel koruma, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, orantılılık ilkesi.

4721 sayılı kanun 187 maddesi nedir?

“Bir kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, kocasının soyadından önce kendi soyadını da kullanabilir; bunu da yazılı olarak evlenme memuruna veya daha sonra nüfus dairesine başvurarak yapabilir. “Daha önce iki soyadı olan bir kadın, bu haktan yalnızca bir soyadı için yararlanabilir.”

4721 Sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi?

Yeni Medeni Kanun’un, uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda 22 Kasım 2001 tarihinde 4721 sayılı Kanun olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce hazırlanarak kabul edildiği ve 8 Aralık 2001 tarihinde 24607 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bilinmektedir.

4721 sayılı kanun erginlik kaç yaşın doldurulmasıyla başlar?

Madde 11 – Erginlik, 18 yaşını doldurduğunda başlar. Evlilik, kişiyi ergin kılar. Madde 12 – 15 yaşını dolduran küçük, kendi başvurusu ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin ilan edilebilir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre mahkemece bir karar verilinceye kadar vakfın geçici olarak faaliyetten alıkoymaya aşağıdakilerden hangisi karar verir?

Madde metni: Anayasada öngörülen hallerde ve belirlenen usullere göre İçişleri Bakanlığı, denetim makamının görüşü alınarak mahkeme kararı alınıncaya kadar derhal mahkemeye başvurarak Vakfın faaliyetlerini geçici olarak durdurabilir.

Zorunlu yatış kararı kaç gün sürer?

Zorunlu tedavi ne kadar sürer? Doktor ön raporuna göre en fazla 20 gün sürer. Zorunlu tedavi nasıl yapılır? Sulh hukuk mahkemelerinin zorunlu tedavi kararına istinaden Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurularak kapalı psikiyatri polikliniklerinde tedavi yapılır.

Zorunlu yatış kararı nasıl alınır?

Zorunlu tedavi kararı almak isteyen kişi, TMK’nın 432. maddesine dayalı bir başvuru ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabilir. Kaymakamlık tarafından yapılan tedavi başvuruları, zorunlu tedavi kararları için hukuken bağlayıcı değildir.

Kişisel koruma kararı nedir?

Koruma Kararı Nedir? Yazımızın konusu olan Koruma Kararı, bir kişinin suçtan zarar görmesini önlemek amacıyla verilen bir ihtiyati tedbir kararı olup, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun (“Kanun”) kapsamındadır.

Kocası ölen kadının soyadı değişir mi?

* Kocası ölen kadın yeniden evlenmediği takdirde, ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talep üzerine bekar evine dönerek bekar soyadını alabilir ve kapatılan nüfus müdürlüğünü yeniden canlandırabilir.

Bir kadın boşandıktan sonra kocasının soyadını kullanabilir mi?

Türk Medeni Kanununda bu gibi özel durumlar için hükümler bulunmaktadır. İlgili hükme göre; “Kadının kocasının soyadını kullanmada menfaati olduğu ve bunun kocaya zarar vermeyeceği ispat edilirse, hakim kadının talebi üzerine kocasının soyadını kullanmasına izin verir.”

Evli kadın sadece kızlık soyadını kullanabilir mi?

Evli bir kadının kızlık soyadını kullanması için meşru bir nedene gerek yoktur. Bu hak, AİHS’nin 8. maddesi ve Anayasa’nın 17. maddesi anlamında bir insan hakkıdır ve erkekler ve kadınlar tarafından eşit olarak ve cinsiyete dayalı ayrımcılık yapılmaksızın kullanılmalıdır.

4721 sayili ne demek?

Türk Medeni Kanunu (resmi Kanun No. 4721) veya kısaca TMK, Türkiye Cumhuriyeti’nde medeni hukuk sisteminin temelini oluşturan ve 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren kanundur.

Kadınlara verilen haklar nelerdir?

1926: Türk Medeni Kanunu, erkek çok eşliliği ve tek taraflı boşanma kurallarını kaldırdı ve kadınlara boşanma, velayet ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanıdı. 1930: Kadınlara yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanındı. 1930: Doğum izni getirildi.

724 madde nedir?

Madde 724 – Yapının bedeli, arsanın bedelinden önemli ölçüde fazla ise, iyi niyetli kişi, yapının ve arsanın tamamının veya yeterli bir kısmının mülkiyetinin, uygun bir bedel karşılığında yapı sahibine devredilmesini isteyebilir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre kuruluş bildirimi ve belgelerin doğruluğu ile dernek tüzüğü en büyük mülkî amir tarafından kaç gün içinde dosya üzerinden incelenir?

Madde 60 – Derneğin kuruluş bildirimi ve belgelerin ve dernek tüzüğünün doğruluğu, en büyük mülki amir tarafından altmış gün içinde denetlenir. Madde 60 – Derneğin kuruluş bildirimi ve belgelerin ve dernek tüzüğünün doğruluğu, en büyük mülki amir tarafından altmış gün içinde denetlenir.

Kişi hangi hallerde kısıtlanır?

Hukuki sınırlamanın ana başlığını taşıyan TMK maddesi.

Paylaştırmanın ayın olarak yapılması ne demek?

Madde metni Dağıtımın aylık yapılması önemlidir. Bu mümkün olmazsa, paylar bir bedel eklenerek eşitlenir. Bir eşin diğerine ödeyeceği bedel, tasfiye anında malların serbest bırakılma değerine göre hesaplanır. Bu hesaplama, katılıma tabi malların edinilmesinden doğan borçların düşülmesi esasına dayanır.

TMK 427 madde nedir?

Bu noktada 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 427/1. maddesi geçerlidir. Madde, bir kişinin uzun süre bulunamaması ve ikametgahının bilinmemesi halinde, vesayet makamının onu yönetmek üzere bir kayyum atayacağını hükme bağlamaktadır. Tüm aramalara rağmen bulunamayan kişiye vekalet etmek üzere bir kayyum atanması gerektiği şüphesizdir.

Kaynak: farmtr.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir