İçeriğe geç

Meşairü Ş Şuara Kime Yazıldı

Meşairü Ş Şuara kime sunuldu?

Meşâirü’ş-şuârâ: Âşık Çelebi’nin pek çok eseri arasında ismi günümüze kadar ulaşmış olup en meşhur eseridir. Anadolu’da yazılmış dördüncü ve tezkire türünün tarihimizdeki en güzel örneklerinden biri olan bu tezkire 1556 yılında tamamlanmış ve II. Selim Han’a sunulmuştur.

Meşairü Ş Şuara kimin eseri?

Âşık Çelebi’nin en önemli eseri Meşâirü’ş-şuarâ adlı anılarıdır. Eser 1568 yılında tamamlanmıştır. Meşâirü’ş-Şuara 426 şairin giriş ve biyografilerinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi anılarını kendine özgü bir üslupla yazmıştır.

Meşairü Ş Şuara edebi türü nedir?

Meşâirü’ş-şuarâ (Osmanlıca: مشاعر الشعراء), Âşık Çelebi’nin önde gelen Türk yazarları üzerine yazdığı bir risaledir.

Tezkiretü Ş Şuara ne demek?

“Tezkiretü’ş-şuarâ”, “Tezkire-i Şuarâ” veya “Tezkire” adı verilen eserler, o dönem şairlerinin zamanla unutulmasını önlemek ve hatırlanmalarına yardımcı olmak amacıyla yazılmış eserlerdir.

Heşt Behişt ne anlatır?

Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.

Teşrifatü Ş Şuara kimin eseri?

Edirneli Güftî’nin yazdığı Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ, Türk edebiyatında bilinen tek manzum hatırattır.

Melikus Şuarâ kimdir?

Melikü’ş-şuarâ saraydaki şairlerin reisine verilen idari bir unvandır. Bildiğimiz kadarıyla Fars edebiyatında 41 şair vardır; hükümdarların ve vezirlerin saraylarında Melikü’ş-şuara unvanını almıştır.

Şeyh Ş Şuara kimdir?

Şeyhî için kaynaklarda sıkça kullanılan iki unvan vardır: Bunlar “Anadolu şairlerinin öncüsü” anlamına gelen “pişterîn-i Şuarâ-yı Rûm” ve “şairlerin şeyhi” anlamına gelen “şeyhü’ş-şuarâ” unvanlarıdır. Sadece bu unvanlar bile şairin çağdaşları arasında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Aşık Çelebi hangi dönem?

4Aşık Çelebi şair, yazar, tercüman. 1520 (H. 926) yılında Prizren yakınlarındaki Vılcıtrın’da doğmuş, 1572 (979) yılında Üsküp’te vefat etmiştir.

Zübdetü L eşar ne demek?

Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.

Türk edebiyatında ilk tezkire kime aittir?

Türk edebiyatındaki ilk biyografi Ali Şir Nevaî’nin “Mecâlisü’n-Nefâis” adlı eseridir. Ali Şir Nevaî, Türk edebiyatının Ortaçağ’ında yaşamış önemli bir şair, yazar ve bilim adamıdır. “Mecâlisü’n-Nefâis” Nevaî’nin eserlerinden biri olup Türk edebiyatındaki Tezkire geleneğinin temelini oluşturur.

Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?

Güfti’nin Teşrifatü’ş-Şuara adlı anıları 16. yüzyılda yazılmıştır. 16. yüzyıl biyografilerinden farklı olarak, Kafzade Faizi’nin Zübdetü’l-Eşar adlı eserinden sonra 17. ve 18. yüzyıl biyografileri daha kalitelidir.

Tezkire heşt behişt hangi tür?

Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.

Tezkire şairi kimdir?

Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair tezkireleri – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; tezkirelerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların tezkireleri verilmiş ve analizler tezkireler üzerinden yapılmıştır.

Tezkire karşılığı nedir?

*Tezkire, Divan edebiyatında biyografi kelimesinin karşılığıdır. *Tezkireler, ortaya çıktıkları dönemin edebi ve kültürel ürünüdür.

Melikü Ş Şuara ünvanı kimin?

Fars edebiyatında melikü’ş-şuarâ unvanını alan ilk şair Unsuri, son şair ise Lütfali Sûretger’dir.

Tezkiretü Ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin?

Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan tezkire, Anadolu’da Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur.

Gülşen-i Şuarâ kimin?

Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuara (yaklaşık 971/1564-1002/1593), Şehzade Sultan Selim adına yazılmıştır.

Riyazü Ş Şuara kimin eseri?

RİYÂZÜ’Ş-ŞU’ARÂ (RIYÂZÎ) Riyâzî’nin yazdığı sûre biyografileri. Tezkireyi I. Ahmed’e ithaf eden müellif, eserini 1016/1607 yılında yazmaya başlamış ve 1018/1610 yılında tamamlamıştır (Açıkgöz 2017: 5).

Kaynak: birkaetiket.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haironplus.com.tr